Hlavní obsah

Koronavirus láme smutné rekordy

Právo, Novinky, CNN, ČTK, roš, vpl
Aktualizováno

Francie v pátek večer ohlásila smutný celosvětový rekord v počtu úmrtí na covid-19 za jeden den. Zemřelo tam 987 nakažených koronavirem. Nechtěné prvenství jí nevydrželo dlouho, v sobotou nad ránem ohlásily USA přes 2000 mrtvých za den. Celkem si ve Francii vyžádala nemoc k sobotnímu odpoledni už více než 13 tisíc lidských životů, USA se staly v sobotu večer zemí s nejvíce obětmi nákazy, mají jich více než 19 700.

Foto: Pool, Reuters

Pacienti jsou převáženi z přeplněných nemocnici v Paříži a jejím okolí vlaky TGV na západ Fracie

Článek

Co do počtu obětí za jeden den byla v pátek překonána doposud nejtragičtější italská denní statistika s 969 mrtvými z konce března hned několikrát.

Jen pár desítek minut před Francouzi ohlásili podobně vysoké číslo i ve Velké Británii - 980 obětí covid-19 za jediný den.

Vysoká čísla lze v Británii čekat i dál, v neúplně denní statistice země oznámila v sobotu 917 obětí viru. Celkově Spojené království k sobotnímu odpoledni evidovalo už 9875 mrtvých s covid-19.

Na temném newyorském ostrově pohřbívají oběti do hromadných hrobů

Koronavirus

Na celém světě si nemoc covid-19 vyžádala už přes 100 tisíc obětí, nakazilo se více než 1,7 milionu osob.

S Británií a Francií jsou nyní nejvíce zkoušenou zemí právě USA. Před dvěma týdny, 27. března, převýšil tamní počet zjištěných nákaz čínskou statistiku, nyní už s více než 500 tisíci případy jasně vedou. A nově se ocitly i v čele žebříčku obětí nákazy, sobotu v podvečer jich bylo 19 721. Dosud první Itálie jich ve stejnou dobu měla 19 468.

Hotely kvůli viru zavřely, tak si Němec ustlal v kufru auta. Připravil si horké chvilky

Koktejl

Jen samotný stát New York za sebou už v pátek zanechal nejen Čínu, ale všechny země, když předstihl v počtu nakažených Itálii a Španělsko. Evidují tam přes 172 tisíc nakažených a 8600 obětí, vyplývá z dat aktualizovaných v sobotu v podvečer.

„Virus má před námi náskok od prvního dne. Nepřítele jsme podcenili, a to je vždycky nebezpečné,“ prohlásil guvernér státu New Yorku Andrew Cuomo. Zdůraznil, že smrtící španělská chřipka v letech 1918 až 1920 udeřila ve třech vlnách, zatímco nyní jeho město zažívá teprve první.

Stát New York má víc nakažených než kterákoli země světa

Koronavirus

Cuomo zároveň připomněl, že lidské a ekonomické ztráty už převýšily zkázu způsobenou teroristickým útokem z 11. září 2001 s téměř třemi tisíci mrtvých.

Úleva na jihu

Pohřební kapacity nestačí, takže Cuomo prodloužil lhůtu, po kterou lze těla zemřelých schraňovat v márnicích, na dva týdny. List The New York Post dronem potvrdil, že rakve s lidmi, k nimž se nikdo nehlásí, se ukládají do společných hrobů na ostrově Hart, které vykopali vězni.

Ve Španělsku se koronavirem dosud nakazilo bezmála 160 tisíc lidí

Koronavirus

Vzhledem k nákaze to podle médií začíná vřít ve věznicích po celých USA. Na některých místech se tvoří fronty na potraviny. Nedostatkovou komoditou se vedle toaletního papíru staly kvalitní videokamery pro množství zaměstnanců, kteří musejí pracovat s počítači z domova.

Naděje v Itálii a Španělsku

Příznivé zprávy dorazily v pátek z jihu Evropy, ze Španělska a Itálie. Španělsko zaznamenalo za 24 hodin 510 nových úmrtí, což je pokles v porovnání se 683 případy hlášenými ve čtvrtek a čísla pravidelně klesají, napsal s odvoláním na statistiku ministerstva zdravotnictví web listu El País.

V Itálii v pátek zemřelo 570 lidí, což je méně než ve čtvrtek. Sobotní statistika uvádí 619 mrtvých, i tak je to ale méně, než v minulých týdnech. Celkem je v Itálii obětí 19 468. Počet nově infikovaných byl v pátek 3951, v sobotu 4694, celkem se už nakazilo přes 152 tisíc lidí.

Bilance nových obětí a nově diagnostikovaných pacientů se v posledních dnech drží zhruba ve stejné výši a nestoupají už tolik, jako tomu bylo v předchozích týdnech. To podle odborníků znamená, že epidemie covid-19 dosáhla vrcholu a situace se může začít brzy výrazněji zlepšovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám