Hlavní obsah

Koronavirus dopadá na ČSA a Smartwings, budou rušit lety

Právo, Novinky, bož, rei

Skupina Smartwings, jejíž součástí jsou vedle stejnojmenných aerolinek i České aerolinie (ČSA), se potýká s ekonomickými problémy v důsledku šíření koronaviru. Skupina proto v pátek oznámila mimořádná úsporná opatření. Mimo jiné bude snižovat mzdy, zkracovat úvazky a posílat zaměstnance na neplacené volno. Kromě toho má dojít i ke škrtání letů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Skupina uvedla, že k opatřením přistupuje „s cílem čelit ekonomickému dopadu koronaviru na společnosti Smartwings Group a zabránit větším škodám”.

Jako úsporné opatření číslo jedna skupina Smartwings uvedla snížení mzdových nákladů. Dále bude zaměstnancům navrhovat zkrácení úvazku či neplacené volno.

Smartwings a ČSA také pozastaví výběrová řízení na nové zaměstnance a plánované výcvikové kurzy. Sníží také frekvenci letů u většiny evropských destinací.

„V posledních dnech zaznamenáváme výrazný propad poptávky po letenkách,“ sdělila Právu mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Smartwings se přitom jako spousta dalších leteckých společností dostaly do vážných potíží kvůli výpadku letadel Boeing 737 MAX. Společnost jich vlastní sedm a dvě desítky dalších měla objednané.

Končí aerolinky Flybe, koronavirus je dorazil

Koronavirus

ČSA a Smartwings nejsou jediné letecké společnosti, na které dopadají problémy kolem koronaviru. Prudký pokles poptávky po cestování kvůli koronaviru přispěl ke čtvrtečnímu krachu britské aerolinky Flybe.

Německá Lufthansa odstavila 150 letadel z celkových 750, které skupina, do níž patří i aerolinky Swiss, Brussels a Austrian, provozuje. Německá společnost zároveň pozastavila přijímání zaměstnanců a těm stávajícím nabízí neplacené volno.

Britský list The Guardian v té souvislosti poznamenal, že po teroristických útocích v New Yorku z 11. září 2001 to aeroliniím trvalo pět let, než se vrátily k zisku. Dopravci doufají, že tentokrát se do červených čísel nepropadnou, přesto jdou ztráty do stovek miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám