Hlavní obsah

Kdo může, ať si vezme své seniory domů, prosí plzeňský hejtman

– Plzeňský kraj
Právo, ČTK, vor

Plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD) vyzval lidi, kterým to rodinné podmínky a zdravotní stav rodičů a prarodičů dovolí, aby si své příbuzné vzali z domovů pro seniory do domácí péče. Pomohou tím eliminovat riziko rozšíření onemocnění Covid-19.

Foto: Novinky/Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bernard, který je kvůli kontaktu s pozitivně testovanou členkou krajské rady v karanténě, to v sobotu napsal na Facebooku. V kraji se dosud v domovech pro seniory nákaza koronavirem nepotvrdila.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

V domovech seniorů a dalších sociálních ústavech je v kraji podle hejtmana přes čtyři tisíce klientů. Již čtrnáct dní ve všech těchto organizacích platí přísná režimová opatření: rozdělení personálu do dvou nezávislých týmů, zákaz návštěv, zvýšená hygienická opatření, zákaz balíčků, pravidelné měření teploty, zákaz koncentrace většího počtu osob a podobně.

„Musím být ale upřímný. Nemáme žádné zázračné řešení, jak případnou nákazu v těchto ústavech rychle a efektivně eliminovat,“ konstatoval Bernard.

Budete mít seniory na svědomí, vzkázala Vojtěchovi a Maláčové ředitelka jednoho z domovů

Koronavirus

K výzvě, aby si lidé, pokud je to možné, vzali své příbuzné domů, dospěl po projednání s experty krizového štábu. Kraj se podle něj pokouší vyčlenit asi deset procent lůžek pro případnou izolaci a chce také zajistit jeden objekt, kde by se případně mohli nakažení senioři ubytovat.

„Doposud se nám v našem kraji daří ochránit ty nejpotřebnější, ale nemůžeme současnou situaci dlouhodobě udržet i bez vaší pomoci,“ uzavřel Bernard výzvu k rodinám seniorů.

Záchranáři ve speciálních oblecích odebrali vzorky seniorům v domovech, kde se objevila nákaza

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám