Hlavní obsah

Karanténu nepřežila oslabená manželství

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

V některých čínských městech, která už zrušila zákaz vycházení, úřady přijaly nezvykle vysoký počet žádostí o rozvod, napsal čínský list Global Times.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Muž s dítětem v Pekingu

Článek

„Jedním z měst, kde se tak děje, je Si-an. Tamní úřady začaly znovu fungovat prvního března a od té chvíle obdržely tolik žádostí o ukončení manželství, že je budou zpracovávat přinejmenším do konce března,“ upozornil deník.

Úředník Wang, zaměstnanec registračního úřadu v Si-anu, nepochybuje o tom, že na nárůstu rozvodů se podepsala epidemie koronaviru. „Manželské páry to donutilo trávit spoustu času společně, což vytvářelo konfliktní situace,“ vysvětluje.

Po dvou měsících ve Wu-chanu uvolňují karanténu

Koronavirus

O rozvod žádají nejčastěji lidé, kteří žijí ve svazku poměrně krátce. „Rozhodují se často impulzivně a odmítají ustoupit, když je nabádáme, aby v klidu zvážili všechna pro a proti,“ doplňuje úředník jménem Lu s tím, že pochybné prvenství náleží dvěma párům, které chtějí od sebe bezprostředně po líbánkách.

Jako po Novém roce?

Mnozí diskutující na chatech podotkli, že rozejít se chtějí především manželé, jejichž svazek byl beztak náchylný k rozpadnutí. „Je logické, že se lidé nedokázali vyrovnat s obtížemi izolace, včetně narušení každodenní rutiny, obav o ekonomickou situaci rodiny či úzkostí a depresí,“ napsala diskutérka se jménem Malá císařovna.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Francouzský sinolog Antoine Bondaz však má za to, že zákaz vycházení není stěžejním faktorem. „Podobná situace se pravidelně opakuje po oslavách lunárního Nového roku, jež se letos konaly měsíc před uzavřením mnohých čínských regionů,“ řekl televizi RTL.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám