Hlavní obsah

Jste nadutí, vyčítají Italové Berlínu

Právo, vpl
Řím

Německé „ne“ eurobondům, vládním dluhopisům, za něž by společně ručili všichni daňoví poplatníci v Evropské unii, zklamalo mnoho Italů. Znovu se otevírají historické rány, sarkasmus a hněv vůči Němcům se šíří. Ezio kráčí pomaloučku po chodníku poblíž Andělského hradu. Krátkou procházku v blízkosti vlastního bytu úřady povolují, navzdory počátečním omezením. Šedovlasý, 73letý bývalý profesor fyziky si užívá teplého jarního slunce v Římě.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Italská vlajka na kostele v Seriate poblíž Bergama

Článek

Jakmile se řeč stočí na klíčové slovo „Německo“, jeho dobrá nálada je ta tam. „Německo zapomíná na historii. Rád bych mu připomněl, že v roce 1953 mu věřitelé umazali polovinu válečných dluhů. Tento koncept navrhla mj. Itálie. Pokud jde o současné diskuse, řekněte mi něco o evropské solidaritě, abychom se měli čemu smát,“ říká německé televizi ARD.

Sarkasmus a rozhořčení

Itálie zamýšlela eurobondy využít i k financování oživení své ekonomiky po koronavirové pandemii. Skutečnost, že Berlín je zavrhl, pobouřila i tradičně proněmecký list Corriere della Sera. „V nouzi se na přátele nespoléhej,“ napsal.

Tón na sociálních sítích vy­znívá drastičtěji. Komik Tullio Solenghi (72) připomíná, že Němci jsou zodpovědní za dvě světové války a miliony úmrtí Židů. „I dnes projevují nemilosrdnou aroganci. Teď z ekonomického hlediska. Stále se považují za panskou rasu,“ podotýká.

Italská solidarita: Kdo má, ať dá. Kdo nemá, ať si vezme

Koronavirus

Také Solenghi připomíná evropskou pomoc Německu po válce: „Kdyby Evropa tehdy požadovala skutečné reparace, všichni Němci by dnes žili ve slumech.“

Slovo tedeschi, Němci, jako by musel vyplivnout. „Díky Bohu, že jsem Ital. Ano, prý jsme líní, také mafiáni, říkají Němci. Ale my jsme empatičtí, jsme lidští. Takže děkujme, že jsme Italové, nikoli Němci,“ tak vyznívá jeho závěr.

Ale nejen na ulicích a na sociálních sítích lze cítit protiněmeckou náladu. Paolo Savona (83), šéf italského burzovního regulátora Consob a v letech 2018 až 2019 ministr pro evropské záležitosti, také napadl Němce ve státní televizi RAI pozoruhodným historickými srovnáním.

Ožil válečný Funkův plán?

Podle něho Berlín nadále uplatňuje koncept ekonomického podrobení Evropy, který v roce 1940 po vojenském vítězství wehrmachtu nad Francií představil Walther Funk, Hitlerův ministr hospodářství odsouzený po válce v Norimberku na doživotí.

Ve Francii podlehlo koronaviru přes 6500 lidí

Koronavirus

Funk navrhl, že Německo bude zemí, která dává rozkazy. Všechny měny se musí orientovat na říšskou marku, Německo se zaměří na průmysl a všechny ostatní země, včetně Itálie, se postarají i o zemědělství, cestovní ruch a blahobyt Němců.

Premiér Giuseppe Conte (55) však zpochybňuje, že by se v zemi vzedmula nová protiněmecká nenávist: „Rozhodně ne! Myslet si, že v Itálii je protiněmecký duch, to není absolutně pravda!“ řekl ARD.

Přitom mu podle italských médií na videokonferenci šéfů vlád a zemí EU minulý měsíc povolily nervy. Německé kancléřce Angele Merkelové (65) vyčetl, že její země vysála z Itálie prostřednictvím eura biliony a teď Římu ukazuje záda.

Německo pomáhá
SRN přijala 26 italských pacientů.
Má lůžka pro 81 dalších.
Itálii věnovala sedm tun zdravotnického materiálu.
Vyslala speciální zdravotnický tým.
Twitterový účet ministra zahraničí SRN

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám