Hlavní obsah

Jižní Korea se neizoluje, ale stále trvá na dodržování odstupu mezi lidmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea bude nadále vyzývat lidi, aby dodržovali mezi sebou odstup, i když tato kampaň měla skončit už 5. dubna. Podle premiéra Čong Sje-kjona je na její ukončení ještě příliš brzo. Jižní Korea nepřistoupila na uzavírání celé země ani jednotlivých oblastí, sází naopak hlavně na masové testování a trasování kontaktů nakažených.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Centrum Soulu u sochy krále Sedžonga

Článek

„Vzhledem k rychlému šíření viru mimo Koreu a ke skutečnosti, že se mnoho Korejců nakazilo v zámoří, by mohlo uvolnění dodržování odstupu ve společnosti spustit rychlejší druhou vlnu šíření viru,“ řekl ve čtvrtek Čong na zasedání krizového výboru. Očekává se, že prodloužení kampaně bude oznámeno v neděli, kdy měla skončit.

Nařízení není tvrdě prosazováno, je pouze doporučováno, když ho však některé protestantské kostely v hlavním městě odmítly dodržovat, byly v nich zakázány mše. Navzdory výzvám přibývá Korejců, kteří vycházejí ven, o víkendu se jich milion šel podívat do ekologického parku Jouido Setgang v Soulu na kvetoucí třešně.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Obyvatelé Soulu se těšili z rozkvetlých třešní

V zemi ve středu zaregistrovali 89 nových případů nákazy, takže je jich celkem evidováno 9976. Postupně přibývá importovaných případů u lidí, kteří se vracejí do Jižní Koreje. Už jich je 601. Problémem je zkontrolovat i všechny cestující přilétající z rizikových zemí, denně mezinárodní letiště v Inčchonu přijme 7000 cestujících. Soulská radnice proto nyní požaduje, aby všichni obyvatelé metropole, kteří se vracejí do města letadlem, byli načas v testovacím středisku.

Vzor pro ostatní

Jižní Korea se pro mnohé země stala vzorem, protože dokázala dostat epidemii pod kontrolu, aniž by izolovala některé oblasti nebo uzavřela hranice. Dlouho byla otevřená i kina a chrámy.

Inspirovalo se i Německo, které také přistoupilo k rozsáhlému testování, a z jejích zkušeností čerpá i ČR.

V Jižní Koreji přibylo nejvíc nakažených koronavirem, v Číně epidemie slábne

Svět

Přestože se od půlky února epidemie rychle rozšířila v Tegu, kam ji zavlekla křesťanská sekta, masivním testováním, dezinfekcemi, izolováním nakažených a trasováním jejich kontaktů se podařilo v půlce března snížit denní přírůstky nakažených z rekordních 909 na méně než sto. Když denní přírůstky opět překonaly stovku, země začala dbát na dodržování odstupu mezi lidmi.

V Jižní Koreji omezili epidemii bez extrémně tvrdých opatření

Koronavirus

I dva nové případy z Čchorwonu při hranicích s KLDR ukazují, že opatření nejsou v Korejské republice tak přísná jako jinde. Tam se dva lidé nakazili ve veřejných lázních. Korejské středisko pro nakažlivé nemoci a prevenci (KCDC) se nyní snaží vyhledat dvacet dalších návštěvníků lázní, kteří tam byli ve stejné době.

Foto: Velvyslanectví Jižní Koreje

Vývoje epidemie Covid -19 v Jižní Koreji. Modře nové domácí případy nákazy, oranžově nové importované případy nákazy, zeleně kumulovaný počet nakažených, červeně nemocní aktuálně v léčení

Indonésie má více obětí než Jižní Korea

V Koreji si nemoc vyžádala 169 obětí, novou obětí je nakažený lékař, první, který nemoci podlehl. Nakazil se od pacienta v Tegu, léčen byl od 19. března. Byl jedním ze dvou lékařů v kritickém stavu.

Jižní Korea už však není druhou nejpostiženější zemí v Asii po Číně. Předstihla ji Indonésie, kde počet mrtvých ve čtvrtek dosáhl 170. Nově tam nemoci podlehlo dalších 13 osob, uvedl list The Guardian. V zemi je evidováno 1790 případů nákazy. Čísla zneklidnila experty, podle nichž vláda prezidenta Joka Widoda nedokázala včas zavést opatření brzdící šíření nemoci, která se v zemi objevila už před měsícem.

Množství otestovaných je velmi malé a experti předpokládají, že infikovaných je mnohem více. Středisko pro matematické modelování infekčních nemoci při Londýnské škole hygieny a tropické medicíny odhaduje jejich počet na 22 000 až 37 000, univerzita v Oxfordu dokonce na 80 000.

Šíření nemoci by navíc mohl napomoci na konci května začátek ramadánu, kdy mnozí míří za příbuznými. Vláda proto ve čtvrtek oznámila, že chudým rodinám, které neopustí Jakartu, dá peníze. Představitelé státu řekli, že nezakážou cestovat, ale odjíždějící budou muset být vyšetřeni.

V Indonésii podle čtvrteční informace AFP také propustili 18 000 vězňů, aby se mezi nimi nemoc nerozšířila. Jde o mladistvé a vězně, kteří už odpykali dvě třetiny trestu. Propuštění se musejí sami izolovat po dobu dvou týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám