Hlavní obsah

Návrh na kurzarbeit se mění, příspěvky budou dvojího typu

Novinky, ber
Praha
Aktualizováno

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce, aby stát vyplácet dva příspěvky na mzdy, a to buď ve výši 80 nebo 60 procent. Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) bude o jejím návrhu na tzv. kurzarbeit jednat v úterý stejně jako o podpoře pro OSVČ. O obou návrzích měli ministři původně rozhodnout již v pondělí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Kurzarbeit obsahuje program na ochranu zaměstnanosti Antivirus. V pondělí měli ministři rozhodnout o přesném nastavení příspěvků a pravidel jejich vyplácení. Podle původní verze měl stát poskytnout několik příspěvků od 50 do 80 procent na vyplacenou hrubou mzdu.

Pracující na dohodu mají mít příspěvek jako OSVČ, navrhne Maláčová

Koronavirus

"Ještě jednodušší! Tenhle návrh na Antivirus nesu zítra na vládu ke schválení!" uvedla na Twitteru po jednání kabinetu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Při karanténě a uzavřených provozech by stát zaměstnavateli poskytl 80 procent z vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů. Při výpadku pracovníků a surovin či snížení poptávky 60 procent.

Stát chce na mzdu přispět jen do 24 800 korun

Koronavirus

Kabinet také odložil na úterý jednání o podpoře pro OSVČ. Drobní podnikatelé, kterým vláda kvůli koronaviru přikázala zavřít provozovny nebo jim znemožnila podnikat, by měli získat od státu 15 tisíc korun měsíčně.

Vláda chce živnostníky odškodnit 15 tisíci měsíčně

Koronavirus

Právě podmínky pro získání tohoto státního příspěvku měla vláda představit již v pondělí. „Podmínky představím na vládě v pondělí,” slíbila minulý týden ve čtvrtek ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Kabinet premiéra Babiše v pondělí prodloužil omezení volného pohybu po ČR, a to až do 11. dubna. Rozhodl ale také o personální změně v Ústředním krizovém štábu. Jeho šéfa epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu ve funkci vystřídal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Výběr článků

Načítám