Hlavní obsah

Jeden krok a laboratoře mohou otestovat za pár dní všechny, tvrdí lékařka

Právo, Stáňa Seďová

Akademici přišli s řešením, jak otestovat na koronavirus všechny české občany s potížemi a v karanténě jen za pár dní - stačí, aby testy mohly provádět i další laboratoře. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, současný šéf ústředního krizového štábu, je podle informací Práva z nápadu nadšen. Krok by mohl obrovský problém, který už třetí týden svírá celou zemi, vyřešit za pár dnů. Nyní se čeká, zda odpoledne krok posvětí ministr zdravotnictví.

Foto: Petr Horník, Právo

Soňa Peková

Článek

Vše má nyní v rukou ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V úterý odpoledne musí říct ano a dát povolení testovat laboratořím Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy, které sice nemají ISO, zato mají moderní přístroje s tisícovými kapacitami.

„Zdá se, že se snad ledy hnuly. Včera v noci odešel na MZ ČR k rukám prof. Prymuly dopis, předtím to bylo předjednáno, že se do testování SARS-CoV-2 zapojují velká centra Akademie věd v Praze, Brně a Českých Budějovicích pod záštitou rektora UK a předsedkyně AV ČR,“ řekla redakci Soňa Peková z laboratoří Tilia, kterou požádali o protokol ke zjednodušenému testování.

Roušky zoufale chybí a nevíme, kdy budou, hlásí část nemocnic

Koronavirus

„Samozřejmě jsem jim ho poskytla, je perfektní a jednoduchý. Mají to velmi dobře promyšlené. Jestli to nikdo nezabije, je to lék na tuto situaci. Otestují tisíce vzorků denně, půjde zmírnit karanténní opatření a přestat děsit lidi,“ poznamenala lékařka Peková.

Projekt je nazván Coronatest Hackaton. Jde o využití stávajícího technologického zázemí státu k efektivní práci v krizové situaci.

Přelomový objev vědců. Zjistili, jak se imunitní systém brání proti koronaviru

Koronavirus

„Je to práce takzvaně zespoda nahoru. Tato pracoviště, mezi nimiž je i Ústav molekulární genetiky AV ČR, odkaz na pracoviště profesora Holého, mají obrovské kapacity a jsou na té nejvyšší odborné úrovni. Bude potřeba jen odebrat vzorky a dopravit jim je. Například Ústav molekulární genetiky má tři mašiny s 384 pozicemi, tedy otestují za den téměř 1200 vzorků. Je to obrovský krok. Oni mají kapacity na plošné testování lidí. Vůbec se to nedá srovnat s tím, jak testují nemocnice teď, pár desítek denně,“ zhodnotila Peková.

„Nemocnice to vůbec nezvládají - buďto to neumí, nebo nemají jakési chemikálie nebo nemají kapacitu -, ale mají ISO 15189. Mám od lékařů z terénu, z malých nemocnic, ale i z velkých fakultních nemocnic denně opatrné žádosti, zda bychom s naší laboratoří nemohli pomoct - byť jejich představitelé všude nahlas křičí, že vše je zajištěno,“ uvedla lékařka z laboratoře Tilia.

Potrestaná lékařka vyvinula vlastní test. Je zdarma a zájem o něj mají v USA

Koronavirus

I laboratoř Tilia by se mohla dočkat povolení k testování. „Pustí-li do testování instituce, které nemají ISO, už nás z toho snad vynechat nemohou. Každý den stále odmítáme stovky lidí, přestože se všude píše, že nesmíme a máme to na webu. Volají, píšou, prosí. Pro mě osobně je tohle strašně těžké, říkat ne. Ale jak už jsme předesílali, jsme připraveni. Hned jak nám to dovolí,“ dodala s nadějí Soňa Peková.

Reklama

Výběr článků

Načítám