Hlavní obsah

Jako MacGyver. S dobrovolníky z celého světa postavil ventilátor z hobbymarketu

Právo, Petr Kozelka

S neotřelým nápadem, jak přiložit ruku k dílu při pandemii koronaviru, přišel profesor Samsun Lampotang z Floridské univerzity. Za pomoci dobrovolníků z celého světa totiž sestrojil plicní ventilátor, na jehož výrobu použil díly dostupné v hobbymarketu. Svůj nápad chce nyní zdarma poskytnout všem zájemcům.

BEZ KOMENTÁŘE: Ventilátor z hobbymarketuVideo: UFCSSALT

 
Článek

Anesteziolog Lampotang se znepokojením sledoval šíření nového viru a s tím přicházející informace o kritickém nedostatku plicních ventilátorů v zasažených oblastech.

Vzpomněl si přitom na svá studentská léta, kdy se podílel na konstrukci později úspěšného ventilátoru a rozhodl se, že zkusí postavit levný, a hlavně dostupný přístroj, jehož software lze snadno okopírovat z digitálního úložiště.

Foto: University of Florida

Důraz je kladen na to, aby ventilátor šlo postavit z běžně dostupných součástek.

Do akce se postupně zapojili lidé z celého světa včetně komunity radioamatérů. Právě brněnský radioamatér a počítačový odborník Jan Hegr na floridskou iniciativu upozornil. „Je skvělé, že i lidi, kteří neumí šít roušky nebo míchat dezinfekce, mají možnost se zapojit do pomoci v boji proti koronaviru,“ poznamenal.

Pracovat jako hlavní hrdina seriálu MacGyver

Právo poté oslovilo i Floridskou univerzitu a šéfa týmu Lampotanga. „Když nemáte plicní ventilátory, musíte se rozhodovat, kdo z nemocných ho dostane a kdo ne. A podle čeho to chcete soudit? Vnímal jsem to tak, že v takové situaci není třeba vymýšlet složitá a sofistikovaná zařízení. Síla našeho návrhu spočívá v tom, že ho může postavit i šikovný kutil s potřebami z hobbymarketu,“ vysvětlil zkušený výzkumník, který má za sebou více než čtyři desítky patentů.

Do výroby plicních ventilátorů se zapojili lidé z celé republiky. Podívejte se, jak fungují

Koronavirus

Postup při práci sám označil za podobný jako z kdysi oblíbeného seriálu MacGyver, v němž hlavní hrdina umí vyrobit či spravit takřka všechno jen za pomoci pár obyčejných věcí. Takto Lampotangův tým použil například plastové vodovodní trubky či komponenty ze zavlažovacích zařízení. Úkol zněl totiž jasně - součástky musí být běžně k sehnání.

Vědci oslovili i americké radioamatéry kvůli použití zdroje napájení, často využívaného právě těmito nadšenci.

Radioamatéři posléze o úkolu naprogramování jednoduchého softwaru informovali na svých webech a výzva se rozletěla do celého světa. Funkční prototyp pak vznikl v garáži Lampotangova nedávno penzionovaného kolegy, anesteziologa a inženýra Gordona Gibbyho. Cena za zařízení by neměla překročit 250 dolarů (6 380 Kč).

Lampotangovo největší přání: Aby to nebylo potřeba...

Tým, který se postupně rozrostl o dobrovolníky z několika kontinentů, v těchto dnech finišuje s posledními úkoly tak, aby přístroj splňoval náročné požadavky na bezpečnost a spolehlivost.

V Londýně už život neprodlužují. Ventilátory dávají jen těm, kdo mají šanci přežít

Koronavirus

Dokumentace k ventilátoru už je přitom přeložená do francouzštiny a pracuje se na italské verzi. „Máme absolventy po celém světě, ti nám mohou pomoct při šíření našeho nápadu,“ prohlásil Lampotang.

Vědcovým největším přáním ale je, aby se pandemie zvládala i bez nutnosti používat jeho nápad. „Až tohle všechno přejde a svět se zase vrátí do obvyklých kolejí, věřím, že by náš nápad a technologii mohli použít v rozvojových zemích, aby tam zlepšili své zdravotnictví,“ dodal Lampotang.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám