Hlavní obsah

Hospodářská komora: Stát musí pomoci, odvrácení kolapsu vyjde na 40 miliard

Aktualizováno

Živnostníci a zaměstnavatelé postižení preventivními kroky vlády proti šíření koronaviru naléhavě žádají o okamžitou pomoc státu. Podle kvalifikovaných odhadů Hospodářské komory stát musí k záchraně tuzemské ekonomiky před kolapsem v následujících třech měsících vedle programů Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) připravit přibližně 40 miliard korun, uvedl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Dlouhý: Živnostníci a zaměstnavatelé žádají o okamžitou pomoc státu Video: ČTK

 
Článek

Peníze by podle něj měly jít v první řadě na úhradu mezd a režijní výdaje. Obchody a služby, které nejsou uzavřené, žádají o co nejrychlejší dodávky roušek a dezinfekcí. Mnohé provozy paralyzuje strach pracovníků, dodal Dlouhý.

„Na tuzemské podniky a hospodářství může aktuální situace dolehnout více než krize z roku 2009. Stát musí okamžitě zajistit pomoc podnikatelům a jejich zaměstnancům. Je nezbytné teď udržet v chodu aspoň ty obchody a služby, které jsou povolené. Jejich zaměstnanci proto potřebují hlavně vybavit ochrannými pomůckami,“ uvedl Dlouhý.

Situace se podle něj totiž začíná dramatizovat i v obchodech s potravinami a drogistickým zbožím. Hlavně na vesnicích hrozí uzavření prodejen a k přerušení zásobování obyvatel, protože zaměstnanci nechtějí bez ochranných pomůcek pracovat.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle HK bude muset vláda přesunout co nejvíce peněžních prostředků na mzdy, odvody a režijní výdaje. K poskytnutí peněžních zdrojů v sumě přibližně 40 miliard korun musí dojít do 10 dní.

Živnostníci se zakázanou činností jsou na nule

V existenčních problémech se navíc ocitli živnostníci. Kvůli tomu, že jim byla živnost zakázána, ze dne na den nemají na nájmy ani na živobytí pro své rodiny. Hlavně živnostníci a firmy s malým počtem zaměstnancům žádají konkrétní pomoc: aby jim stát odložil povinné platby, úroky i pokuty z prodlení plateb.

Naopak velké firmy teď potřebují kompenzace za výplaty náhrad zaměstnanců.

Aktivace tzv. kurzarbeitu, tedy situace, kdy se zaměstnancům zkrátí pracovní doba a ušlý příjem jim doplatí stát, pomůže všem zaměstnavatelům bez ohledu na jejich velikost. Bezúročné či laciné půjčky zase nejvíce potřebují firmy v cestovním ruchu. Pro živnostníky ale nejsou půjčky od státu řešením jejich existenčních problémů.

Odklad platby nájmů

Dlouhý žádá města a obce, aby firmám umožnily snížení nebo odklad úhrady nájemného, popřípadě aby alespoň nezaplacený nájem nebyl důvodem k vypovězení smlouvy. Ve vyjednáváních firem s městy jsou připraveny pomoct krajské a regionální hospodářské komory po celé zemi.

Kvůli koronaviru hrozí pokles HDP, trpí cestovní ruch a burzy

Koronavirus

Podle bleskového šetření HK, do kterého se zapojilo přes 1300 podnikatelů z řad jejích členů ze všech oborů a celé země, preventivní opatření dolehla už na více než čtyři pětiny z nich. Největší část podniků očekává pokles tržeb o dvě až čtyři pětiny oproti tomu, co by utržili bez dopadů koronaviru. Největší potíže hlásí zejména živnostníci a menší firmy.

„Řada firem bude nucena zpozdit platby svým dodavatelům. To bude mít negativní efekt na celou řadu dalších firem zapojených do dodavatelských řetězců a v konečném důsledku na všechny občany,” uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám