Hlavní obsah

Inspekce varuje před šmejdy. Vydělávají na strachu z viru

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šejdíři se snaží přiživit na strachu z nákazy prodejem potravinových doplňků, který mají být zaručenou prevencí proti nemoci Covid-19. Varovala před tím Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Stejně tak se objevují i falešní prodejci roušek. Zkasírují peníze předem a nic nedodají, varovala Česká obchodní inspekce (ČOI).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

SZPI už zahájila správní řízení s člověkem, který distribuoval ve stanicích metra a do domovních schránek na pražském Proseku na tři tisíce letáků, v nichž lákal na „prevenci proti koronaviru“. Muž se na internetu prezentuje jako prodejce doplňků stravy Herbalife.

Do boje proti koronaviru s mobilem v ruce. Vychytávku na Mapy.cz využívá milion lidí

Software

To společnost Economy Class Company zase na webových stránkách tvrdila, že potravinové doplňky Joalis Imun a Joalis Gripin „pomáhají tělu chránit se před různými respiračními infekcemi, včetně tolik skloňovaného koronaviru“.

Doplňky stravy neléčí

„Použitím uvedených zakázaných tvrzení provozovatel porušil požadavky nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům,“ uvedla SZPI a zahájila správní řízení o uložení pokuty. Prodejce z webu zmizel, i pak ale šířil klamné informace po sociálních sítích.

Potravinářská inspekce upozorňuje, že doplňky stravy jsou potravinami, a proto jim nelze připisovat léčebné nebo preventivní účinky.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Lidé už také na internetu zaplatili za roušky či respirátory, které nedorazily. V Pardubicích rovněž zaznamenali stížnost na podvodné prodejce roušek, kteří lidi oslovují telefonicky. Podle ČTK se přitom vydávají za zástupce zdravotní pojišťovny.

Pardubická radnice apelovala na občany, zejména seniory, aby se nenechali oklamat, ignorovali nabídku údajných zástupců pojišťoven a v žádném případě jim za roušky neplatili, ale věc nahlásili úřadům.

Stejný apel vznesla i Česká obchodní inspekce (ČOI). „Důrazně apelujeme na spotřebitele, aby zvážili nákup na internetu u neznámých prodejců, kteří nemohou zajistit doručení vašeho zboží, nebo dokonce se vymlouvají na to, že zboží je teprve u dodavatele, což může být například v Číně. Zbožím nedisponují, ale peníze přitom požadují,“ řekl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Na internetu se podle něho také prezentují falešné e-shopy zneužívající strach z koronaviru. ČOI eviduje dlouhodobě už 750 rizikových e-shopů, jejich seznam je k dispozici na www.coi.cz/rizikove.

Reklama

Výběr článků

Načítám