Hlavní obsah

Hádka izraelských profesorů: Po 70 dnech covid-19 zmizí bez ohledu na opatření, tvrdí matematik

Novinky, nčs

Izraelský matematik, vědec, důstojník a bývalý politik Jicchak Ben Jisrael tvrdí, že jednoduchá statistická analýza ukazuje, že covid-19 dosahuje vrcholu po přibližně 40 dnech a zmizí po 70 dnech. Nezáleží podle něj na místě výskytu, ani vládních opatřeních. S jeho slovy však v televizní debatě zásadně nesouhlasil ředitel nemocnice profesor Gabriel Barbaš.

Foto: Profimedia.cz

Jicchak Ben Jisrael na snímku z roku 2016

Článek

Kontroverzní slova o pandemii koronaviru pronesl profesor Ben Jisrael v pondělním vysílání izraelské televizní stanice Israel’s Channel 12. Svůj výrok podložil výzkumem, který provedl se svým kolegou na univerzitě v Tel Avivu. Ze závěrů má vyplývat, že mezi výskytem a úbytkem případů nákazy po celém světě existuje určitý vzorec.

Podle matematika „čísla hovoří sama za sebe”. Jako příklad uvedl poměrně benevolentní opatření v zemích jako Švédsko či Singapur.

Podle matematika je v pořádku dodržovat některá opatření, jako například sociální odstup, ekonomické omezování zemí však podle něj nedává smysl. Poznamenal, že v Izraeli denně zemře zhruba 140 lidí, a uvedl, že v souvislosti s nákazou novým koronavirem přibydou jedna či dvě oběti denně. Kvůli vládním opatřením podle Ben Jisraela země zaznamená citelný ekonomický propad.

Pokud bychom neudělali současná opatření, počet mrtvých by byl výrazně vyšší.
Gabi Barbaš

S jeho slovy však zásadně nesouhlasí profesor Gabriel Barbaš, ředitel nemocnice v Tel Avivu a bývalý ministr zdravotnictví. „Pokud bychom neudělali současná opatření, počet mrtvých by byl výrazně vyšší,” oponoval v napjaté televizní debatě Barbaš a zmínil případ New Yorku.

Ben Jisrael však poznamenal, že jeho slova se vztahují právě i na New York, kde po 40 dnech začaly klesat počty nakažených. New York ve středu skutečně oznámil znatelný pokles hospitalizací a méně pacientů odkázaných na ventilátory.

USA už mají nejvíc obětí na světě. Zkoušený New York vyhlíží naději

Koronavirus

„Nemám pro to žádné vysvětlení. Existuje řada spekulací, možná je to klimatem, možná má virus vlastní délku života,” uvedl matematik, jenž rovněž stojí v čele Izraelské kosmické agentury.

Vysvětlení pro Itálii

Podle matematika jsou opatření v podobě karantén a uzavírání provozů zbytečnou hysterií, postačil by podle něj běžný „sociální odstup”. Vysvětlení našel i pro situaci v zemích, jako je například Itálie, kde pandemie udeřila velmi silně.

Itálie hlásí nejméně nakažených za měsíc, mrtvých ale přibylo

Koronavirus

„Italský zdravotnický systém byl přetížený už před koronavirem. Zkolaboval už v roce 2017 kvůli chřipce,” myslí si Ben Jisrael.

Barbaš, jenž následně dostal v pořadu prostor na vyjádření, však varoval, že s novým koronavirem se svět bude vypořádávat ještě další rok. „Silně apeluji na všechny, abychom nenechali o opatřeních rozhodovat matematiky, kteří nevědí o biologii vůbec nic,” dodal Barbaš.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám