Hlavní obsah

Francie ke zmírnění dopadů koronaviru na ekonomiku uvažuje i o znárodňování

Francie uvolní na podporu firem zasažených opatřeními proti šíření koronaviru 45 miliard eur (více než 1,2 bilionu Kč). Oznámil to v úterý ministr financí Bruno Le Maire. Vláda je podle něj připravena použít „všechny nástroje” ke zmírnění ekonomických dopadů pandemie, včetně zestátňování velkých společností.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire

Článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělním projevu, v němž ohlásil celostátní karanténu, hovořil o „zdravotní válce”, ministr Le Maire nyní podle agentury AFP použil výraz „ekonomická a finanční válka”.

Schengen se uzavírá, Francie jde do války s koronavirem

Koronavirus

„Nechceme bankroty,” prohlásil ministr při oznamování finanční injekce, která má pomoci podnikům a zaměstnancům vyrovnat se s nastalou situací.

Francouzské hospodářství podle něj v důsledku krize vyvolané šířením nemoci Covid-19 spadne do recese. Le Maire nevyloučil i radikálnější kroky státu, jako by bylo přebírání podílů v ohrožených firmách.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Nebudu váhat s využitím všech dostupných nástrojů na ochranu velkých francouzských společností,” citovala ministra agentura Reuters. „To lze učinit skrze rekapitalizaci, lze to učinit převzetím podílu. Mohu také mluvit o znárodňování, jestliže to bude nutné,” dodal.

Rusnok: Ekonomiku čeká razantní útlum

Ekonomika

Vláda podle některých informací ještě v úterý představí návrh zákona o ekonomických opatřeních. Už v pondělí prezident Macron řekl, že firmy budou mít k dispozici půjčky v celkovém objemu 300 miliard eur.

„Nepřidáme podnikatelům ke zdravotním potížím ještě strach z bankrotu,” ujišťovala hlava státu minulý týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám