Hlavní obsah

Firma Bosch vyvinula test na koronavirus, výsledek je za 2,5 hodiny

Německá společnost Bosch, která se zaměřuje na výrobu dílů a zařízení pro automobilový průmysl, domácí spotřebiče a elektrické nářadí, tvrdí, že vyvinula rychlý test na koronavirus SAR-CoV-2. Nákazu lze zjistit do 2,5 hodiny na místě, bez zbytečné prodlevy v podobě převozu do laboratoří, píše server deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Firma Bosch vyvinula testy na koronavirus, výsledky do 2,5 hodinyVideo: Reuters

 
Článek

„Tímto rychlým testem chceme přispět k co nejrychlejšímu vyřešení koronavirové pandemie. Nakažení pacienti mohou být identifikováni a izolováni rychleji,“ říká Volkmar Denner, generální ředitel společnosti Bosch. Čas hraje podle jeho slov v boji proti nákaze rozhodující roli. „Spolehlivá a rychlá diagnostika na místě bez zajížděk, to je velká výhoda našeho řešení,“ dodal.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Dosavadní rychlotesty na koronavirus provází ale „špatná“ pověst kvůli jejich nepřesnosti. Firma Bosch však tvrdí, že její testy dosud prokázaly více než 95procentní přesnost. „Rychlý test splňuje standardy kvality Světové zdravotnické organizace WHO,“ uvádí zpráva společnosti Bosch.

Pro testování se udělá výtěr nosu nebo krku pomocí tamponu a umístí se do „patrony“, která obsahuje už všechny látky potřebné pro test. Kazeta se vloží do analytického zařízení, které je podle společnosti Bosch navrženo tak, aby bylo pro uživatele jednoduché a nebylo třeba žádného speciálního zdravotnického školení. Za necelé tři hodiny by měl být výsledek k dispozici. Zařízení má být navíc schopné během 24 hodin provést až deset testů.

Ve Francii jdou city stranou, pacienty nad 75 let už nezachraňují

Koronavirus

Firma chce začít vyrábět testy od dubna, zpočátku budou k dispozici v Německu. Test navíc kromě nemoci Covid-19 umí ze stejného vzorku zjistit dalších devět onemocnění dýchacích cest, například chřipku typu A a B.

„Diferenciální diagnostika lékařům šetří čas, rychle jim poskytne potvrzení jejich diagnózy a umožní jim rychleji zahájit vhodnou terapii,“ uvedla Marc Meier, generální ředitel společnosti Bosch Healthcare Solutions GmbH.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám