Hlavní obsah

Evropské burzy pokračují ve strmém pádu, pražská ztrácela přes sedm procent

Evropské akcie zahájily týden masivním propadem. Nejvíce ztrácejí aerolinky a banky. Trh reaguje na obavy z hlubokých dopadů pandemie nového koronaviru, která se šíří Evropou. Pražská burza dopoledne ztrácela přes sedm procent.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Pokles hlavních burzovních indexů v 9:30

Článek

Panevropský akciový index STOXX 600 po okamžitém, více než čtyřprocentním propadu asi půl hodiny po zahájení odepisoval zhruba 8,2 procenta a podle Reuters byl nejníže od listopadu 2012.

Burzy v Německu a většině západoevropských zemí dopoledne ztrácely přes šest procent.

Pražská burza po otevření obchodování klesla o pět procent, před 11. hodinou prohloubila propad až na 7,5 procenta a dostala se tak nejníže od hospodářské krize v roce 2009. Akcie Erste Group padaly skoro o 12 procent, Komerční banka přes šest procent.

Situaci nezlepšila ani koordinovaná intervence předních centrálních bank světa.

Nemocnice omezují zbytnou péči

Koronavirus

Na evropských burzách akcie letecké společnosti easyJet odepisují asi 27 procent, zatímco společnost IAG, což je mateřský podnik British Airways, ztrácí 22 procent. Aerolinky Air France-KLM odepisují kolem 17 procent, pořadatel zájezdů TUI asi 28 procent.

Klesaly i akcie velkých bank, například Société Générale i Credit Suisse obě o 12 procent.

Pozornost investorů se nyní upírá na telekonferenci zemí G7 na téma zdravotní krize kolem koronaviru, která má proběhnout ve 14 hodin GMT.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám