Hlavní obsah

Evropa bojuje proti koronaviru, Schengen musí stranou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské země v rámci boje proti koronaviru bortí i jeden z pilířů evropské integrace – schengenský prostor. Minimálně dočasně jej totiž omezují. Nejvýraznějším příkladem je Rakousko, které v úterý vyhlásilo zákaz vstupu na své území občanům z Itálie.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

Itálie, která sama vyhlásila karanténu, je v Evropě nejvíce postiženou zemí koronavirem. V zemi se objevilo už 9172 případů, 463 jich bylo smrtelných. Zotavilo se zatím 724 lidí.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Rakouský kancléř Sebastian Kurz uvedl, že výjimku pro vstup na rakouské území dostanou pouze ti italští občané, kteří předloží potvrzení od doktora, že nejsou nakaženi koronavirem. Rozšíření viru Sars-CoV-2 v zemi to sice nezabrání, ale „jde o to, abychom rychlost šíření snížili“, dodal Kurz.

V Rakousku v úterý přibylo 51 nakažených, celkový počet případů je 182.

Zatímco turisté z jiných zemí se přes Rakousko stále budou moci vracet do své domoviny, Italům tento postup umožněn nebude. Rakušané kromě toho zastavili veškerou dopravu, která je s Itálií spojovala. Zrušeny byly všechny letecké i vlakové spoje.

Počty nakažených v Česku skáčou po desítkách

Koronavirus

Opatření ohledně omezování volného pohybu po Evropě ale zavádějí i další státy. Kontroly na hranicích, ačkoli ne tak radikální, zavedlo například i Polsko nebo Česká republika.

V úterý večer zakázala vstup do země osobám z nejvíce postižených států také Bosna a hranici pro osobní dopravu s Itálií plánuje uzavřít i Slovinsko. Po Evropě se také kontrolují pasažéři letů a mezinárodních spojů.

Celosvětově bylo v úterý zaznamenáno bezmála 117 tisíc případů nákazy nemocí Covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Zemřelo 4095 lidí, 64 760 se jich uzdravilo. Česká republika zatím eviduje 52 pacientů, kteří byli na přítomnost koronaviru pozitivně testováni.

Reklama

Výběr článků

Načítám