Hlavní obsah

Dopravci přerušují mezinárodní spoje

Novinky, bož

V souvislosti s opatřeními české a slovenské vlády se už od pátku přerušují mezinárodní spoje. Spoje mezi Českem a Slovenskem skončily v pátek v sedm ráno. Další mezinárodní spoje končí o půlnoci.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Od sobotní půlnoci platí zákaz vstupu do Česka z Číny, Jižní Korey, Íránu, Itálie, Španělska, Rakouska, Německa, Nizozemska, Švýcarska, Švédska, Norska, Belgie, Dánska, Francie a Velké Británie. Zároveň platí pro Čechy zákaz vstupu do těchto zemí.

Z tohoto důvodu musí vlakoví i autobusoví přepravci přerušit mezinárodní spoje. „Na základě těchto opatření bude zastavena veškerá mezistátní osobní železniční doprava mezi Českou republikou a  Německem, Rakouskem, Slovenskem a Polskem,“ řekla mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

Zákaz vstupu cizincům včetně Čechů navíc ve čtvrtek zakázalo sousední Slovensko. Jak Novinkám sdělil mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj, spoje se Slovenskem musely být na základě instrukcí ze slovenské strany přerušeny již v pátek v sedm hodin ráno.

„Poslední vlaky do ČR tak přijely ještě dnes ráno. Z Bratislavy šlo o dva spoje Metropolitan Slovenská strela a ze Žiliny o expres Ostravan,“ uvedly na Twitteru České dráhy.

Celkově se v případě Českých drah přerušení spojení se zahraničím dotkne 120 dálkových vlaků a desítek regionálních spojů, jak Novinkám sdělila mluvčí drah Vanda Rajnochová.

Leo Express přepravil 2,4 milionu lidí

Ekonomika

Mezinárodní spoje se většinou změní na vnitrostátní spoje. Jižní expres, který normálně končí až v rakouském Linci, tak bude jezdit pouze z Prahy do Břeclavi. Západní expres z Prahy do Mnichova bude nově jezdit jen do Domažlic. Podobně railjet Vindobona z Prahy do Vídně bude nově končit v Břeclavi.

Končí i noční dálková doprava

Končí také noční dálková doprava Českých drah. „V noci ze 13. na 14. března již noční vlaky nepojedou. Půjde o spoje EN 442, EN 443, NJ 456, NJ 457, IC 406, IC 407, EN 477,“ dodala Novotná.

„Vládě samozřejmě jako doposud poskytneme veškerou součinnost a spoje k danému termínu přerušíme. Omezení se aktuálně týká vlakových spojů do Polska a na Slovensko a autobusových spojů do Rakouska, Polska na Slovensko a Ukrajinu,“ sdělil Novinkám mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík.

„Pro Leo Express jako mezinárodního vlakového a autobusového dopravce má toto opatření silné ekonomické dopady. V souvislosti se šířením koronaviru se snížila poptávka a toto opatření ji sníží ještě více,“ dodal.

Bezplatné storno

„Vlakový a autobusový dopravce RegioJet na základě čtvrtečního nařízení vlády ČR a také opatřeních vlády Slovenské republiky přerušuje prodej a provoz svých mezinárodních vlakových a autobusových spojů – a to zatím do 5. 4. 2020,“ uvedl v tiskovém prohlášení RegioJet.

Češi vzali obchody útokem

Koronavirus

„Poslední vlakové a autobusové spoje do většiny zemí pojedou v pátek 13. března tak, aby se ještě před půlnocí vrátily zpět do České republiky,“ uvedl dopravce.

„Všechny spoje jedoucí zítra z ČR na Slovensko budou zkráceny pouze po území ČR. Podobné platí pro autobusové spoje například na trase Bratislava - Vídeň a podobně. Dále pak mezinárodní spoje na a ze Slovenska již nebudou v provozu,“ doplnil mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Cestujícím, kteří si koupili jízdenky s odjezdem do 5. dubna, RegioJet automaticky vrátí peníze bez stornovacího poplatku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám