Hlavní obsah

Don Corleone v krizi rozdává, aby pak mohl brát

Právo, vpl

Po mnoha dnech diskusí a bezvýsledného čekání na záchranné lano z Bruselu se italská vláda snaží přinést finanční pomoc rodinám a firmám. Avšak někdo jiný byl rychlejší.

Foto: Profimedia.cz

Palermo. Někteří nespokojení lidé už „nakupovali“ v supermarketu bez placení. Ilustrační foto

Článek

„Organizovaný zločin má nekonečné množství peněz a mafie se teď nabízí zoufalým podnikatelům a občanům jako zdroj sociální pomoci. Stát, jakkoli by se snažil spěchat, potřebuje čas pro své procesy. Organizovaný zločin je tam okamžitě, bez pravidel,“ řekla televizi ARD Annapaola Porziová, zvláštní vládní komisařka pro boj proti mafii.

Podniky v ekonomických potížích, vysvětluje Porziová, představovaly pro mafii vždycky lákavý cíl. Mafiáni zpravidla nabízejí zpočátku levné půjčky, pak uškrtí dlužníka prostřednictvím vyšších pohledávek, aby firmy mohli zcela převzít.

„Současný nedostatek finanční likvidity servíruje malé pizzerie i velké výrobní kolosy organizovanému zločinu jako na stříbrném podnose,“ upozorňuje komisařka.

Zchudnutí Italů kmotrům nahrává

„Firmy v ekonomických obtížích a stát, který pomocnou ruku podává opožděně – to je ideální scénář pro mafii,“ přizvukuje generál karabinierů Pasquale Angelosanto, velitel antimafiánské jednotky ROS.

„Pokud například firmám v odvětví stravování nebo cestovního ruchu stát rychle nepomůže, mohly by podlehnout pokušení vzít si peníze od mafie. Doufají, že potom, až budou z nejhoršího venku, se to nějak vyřeší. Ale to je obvyklá iluze: splatím peníze a pak se osvobodím od nepříjemného partnera,“ dodává.

Angelosanto se obává, že by mafie mohla využít hodně zlé sociální situace mnohých Italů, a připomíná, že v Palermu nespokojení lidé „nakupovali“ v supermarketu bez placení. „Musíme bedlivě sledovat riziko, že nespokojenost přeroste do společenského protestu, který mafie využívá. Zejména v jižní Itálii potíže doléhají na nezanedbatelnou část obyvatel. Koronavirová krize je jen umocnila,“ upozorňuje.

„Nebezpečí je vysoké, protože mafie už začala investovat do sektorů, které zůstávají nevyhnutelné během předpisů omezujících pohyb. Patří mezi ně zemědělství, potraviny, dodávky léků a zdravotnického vybavení, silniční doprava, pohřební služby, úklid a hygiena a likvidace odpadu,” řekl televizi CNN Franco Gabrielli, šéf italské policie.

Uchytí se jako dobročinná pomoc

Enza Rando z protimafiánské iniciativy Libera podotýká, že organizovaný zločin se snaží vrátit zpět do hry zpočátku neškodně. Ve stylu dona Vita Corleonea z románu Kmotr a jeho legendární filmové podoby se postará o ty, jež považuje za součást svého rajónu.

„Třeba tím, že vozí jídlo domů lidem. To může vzbuzovat úsměv. Ale mafie tak získá nezlomnou podporu. Ještě po letech se o ní bude vyprávět jako o dobrodincích, kteří vás nenechají na holičkách, když je nejhůř,“ nepochybuje Rando.

V nemálo částech jižní Itálie mafii v posledních letech vy­tlačily ze společenského života tvrdá ruka policie, ale také protimafiánské občanské iniciativy.

„Teď však vidíme, jak kmotři sponzorují údajně neškodné potravinové dary v Kampánii, ale také v Lombardii. Dárci patří k významným mafiánským rodinám. Své činy se snaží prezentovat jako jakousi alternativní sociální pomoc,“ varuje.

Vláda stále diskutuje o nouzových sociálních příspěvcích v krizi těm, kteří neměli pravidelnou práci a nyní zcela zůstali bez příjmu. Měli by dostat peníze od státu, ne od mafie.

Reklama

Výběr článků

Načítám