Hlavní obsah

Lidé sedí doma. Polovina nejezdí vůbec do práce, ukazují data operátora

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době opatření proti šíření koronaviru neodchází během všedního dne z domova 34 procent lidí, do práce jich nezamíří téměř polovina. Vyplývá to z analýzy dat z mobilní sítě, kterou provedl operátor T-Mobile ve spolupráci s ostravskou technickou univerzitou.

Foto: Profimedia.cz

Práce z domova, škola z domova. To je současná realita mnoha rodin.

Článek

Část lidí nyní pracuje z domova na home office, další si museli vzít ošetřovatelské volno kvůli péči o děti po uzavření škol.

„Za normálních okolností v průměrném dni 20 procent obyvatel ČR vůbec nevyjíždí z místa svého pobytu. V době mimořádných opatření vlády se toto číslo zásadně zvýšilo a k pátku 20. března nevyjelo zhruba 34 procent obyvatel. V sobotu 21. března to už bylo 46 procent a v neděli 22. března celkem 47 procent,” uvedla mluvčí T-Mobile Kateřina Mikesková.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Analýza pracuje s anonymizovanými provozními daty z mobilní sítě operátora, autoři spočítali množství SIM karet, které během dne neopustily svou „domácí mobilní buňku“. Ta je třeba ve městech nad 50 000 obyvatel definovaná jako okolí do zhruba 300 metrů.

V Praze podle operátora nyní nevyjíždí 30 procent lidí, obvykle je to zhruba 17 procent lidí. Praha je ale pod celostátním průměrem, na menších městech zůstává doma ještě víc lidí.

Dojížďky do práce na polovině normálu

Ještě mnohem více poklesly dojížďky do práce. Ty lze rozpoznat tak, že lidé opustili svou domovskou buňku a dojeli na místo své pravidelné dojížďky (typicky práce). Podle zjištěných údajů jezdí nyní do práce polovina lidí oproti běžnému stavu.

„V některých městech se jasně ukázal efekt dočasného uzavření velkých průmyslových komplexů: například v Mladé Boleslavi klesly dojížďky do práce o 72 procent,” dodala Mikesková.

Jak být efektivní při práci z domova

Zdraví

Čísla dojížděk do zaměstnání poklesla skokově po vyhlášení karantény 15. března. Naopak celková mobilita obyvatel v ČR klesá postupně – každý den o několik procent. Lidé sice nechodí do práce, ale nezůstávají zřejmě namísto toho zcela doma. Ve volném čase jezdí na nákupy, nebo vyrazí na procházku do přírody.

Data ze sítě také potvrzují vylidňování center měst. Zatímco v běžném dnu na Václavském náměstí systém zaznamená téměř 70 000 SIM karet, nyní je to jen zhruba 15 000.

Zahraniční SIM v Česku

Analýza sledovala také zahraniční SIM pohybující se v ČR. Jejich počet výrazně klesl, nicméně ne tak, jak by se možná dalo očekávat. K prudkému poklesu oproti normálu došlo mezi 13. a 15. březnem, konkrétně 15. března u nás bylo o cca 33 procent zahraničních SIM méně. Zřejmě v souvislosti se zavíráním hranic, kdy zahraniční návštěvníci opouštěli Česko. Poté jejich počet opět trochu narostl, pravděpodobně v souvislosti s tranzitem, a k pátku 20. března opět pokles dosáhl 32 procent.

Nouzový stav dramaticky snížil počet dopravních nehod, na Liberecku se oficiálně nebouralo

Krimi

„To ale znamená, že se po ČR stále oproti normálu pohybuje 68 procent zahraničních SIM. V absolutních číslech to znamená, že je nyní v ČR zhruba 680 tisíc zahraničích SIM karet. Do tohoto počtu zřejmě vstupují čeští občané, kteří mají zahraniční SIM, např. pendleři, nebo ti, kteří se postupně vracejí ze zahraničí z dlouhodobých pobytů, během nichž si pořídili zahraniční SIM,” uzavřela Mikesková.

Reklama

Související články

Lidé pracují z domova, notebooky jdou na dračku

Obchodníci v posledních dnech zaznamenali až několikanásobné zvýšení zájmu o notebooky a počítačová příslušenství, zejména od firemních zákazníků. Ti se snaží...

Výběr článků

Načítám