Hlavní obsah

Děsivá devastace. Lékař ukázal, co dokáže koronavirus udělat s plícemi mladého člověka

Novinky, jem

Nákaza novým koronavirem je nebezpečná i pro mladé a jinak zdravé pacienty, protože jim může vážně poškodit plíce. V rozhovoru s agenturou Reuters před tím varuje šéf oddělení akutní péče nemocnice v belgickém městě Aalst nedaleko Bruselu Ignace Demeyer.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Belgický lékař ukázal CT snímky plic 36letého muže s koronaviremVideo: Reuters

 
Článek

„Ty snímky jsou jednoduše děsivé. Ti lidé se mohou zotavit, ale jejich životy jsou v nebezpečí. Jedná se o mladé lidi, sportovce a nekuřáky,“ cituje Demeyera belgický server Libre.be. U některých pacientů může podle něj nemoc Covid-19 zasáhnout až 90 procent tkáně.

Co může koronavirus SARS-CoV-2 s plícemi jinak zdravého mladého člověka udělat, demonstruje Demeyer před kamerou agentury Reuters na snímku z počítačové tomografie. Ukazuje na něm postižená místa plicní tkáně, v nichž se hromadí tekutina. Jedná se patrně o zánětlivý výpotek, který tělo produkuje v rámci boje s infekcí.

Koronavirus jsme podcenili, přiznala předsedkyně Evropské komise

Koronavirus

Pitvy odhalily fibrózu

Mechanismus poškození plic při napadení novým koronavirem poodhalily pitvy pacientů, kteří nemoci podlehli v Číně. Ukázalo se, že pokud nemoc Covid-19 z horních cest dýchacích pronikne do plic, může vyvolat fibrózu.

Fibróza je proces nahrazení specifické funkční tkáně pojivovou, zjednodušeně řečeno jde o zjizvení po úrazu či zánětu. V případě pacientů s Covid-19 jde o plicní fibrózu po zánětu.

Při plicní fibróze se mění jemná a vzdušná plicní tkáň v tuhou nepropustnou vazivovou tkáň, takže se kyslík nedostane z plicních sklípků do krve. Klesá tím možnost okysličení krve a nakaženým se nedostává kyslíku.

Co ukázaly pitvy obětí koronaviru? Zlikvidoval jim plíce

Koronavirus

Zdánlivé zlepšení, pak potíže s dechem

Nemocnice v Aaalstu se podle Demeyera přes víkend setkala s náporem pacientů ve věku mezi 36 a 50 lety, kteří původně pociťovali klasické příznaky chřipky či těžšího nachlazení, načež jim příznaky na 48 hodin ustoupily. Pak u nich ale následovaly potíže s dechem, které je přivedly do nemocnice.

U koronaviru záleží na krevní skupině. Nejzranitelnější je A

Koronavirus

Demeyer zdůrazňuje, že šlo veskrze o mladé a jinak zdravé nekuřáky, kteří netrpí žádnými srdečními potížemi nebo cukrovkou. Neměli by tedy spadat do rizikové skupiny, o níž mluví Světová zdravotnická organizace (WHO).

Co ukázaly pitvy obětí koronaviru? Zlikvidoval jim plíce

Koronavirus

WHO a stejně tak české úřady uvádějí, že nejohroženější skupinou obyvatel jsou lidé starší 70 let. A právě do této skupiny spadá většina z celkem osmi tisíc obětí nemoci Covid-19. Tou už se na světě nakazilo téměř 200 tisíc lidí. V Česku je laboratorně potvrzeno necelých pět stovek nemocných.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám