Hlavní obsah

Co ukázaly pitvy obětí koronaviru? Zlikvidoval jim plíce

– Peking

Pitvy obětí nemoci Covid-19 ukázaly, že nový koronavirus jim způsobil vážná poškození plic, především plicní fibrózu, ale také nekrózu srdeční svaloviny a zmenšení sleziny. Podle jednoho lékaře je dopad podobný, jako by pacient trpěl SARS i AIDS najednou, protože působí i na imunitní systém. Vyvolává jeho přehnanou reakci, jak to dělal virus španělské chřipky.

Foto: China Daily, Reuters

Zdravotník ve Wu-chanu

Článek

„Dopad Covid-19 na lidské tělo je jako kombinace SARS a AIDS, protože poškozuje jak plíce, tak imunitní systém,“ řekl listu Global Times na konci minulého týdne Pcheng Č´jong, ředitel intenzivní péče Čungnanské univerzitní nemocnice v nejvíce postiženém Wu-chanu.

Po týdnu od nákazy se podle serveru IFLscience dostane nemoc do třetí fáze, kdy z mírného nachlazení a lehkého zápalu plic přejde do vážného, který přechází až v selhání dýchacího systému. Krátce po nákaze se aktivuje imunitní systém, u některých případů ale dojde k tzv. cytokinové bouři, kdy imunitní systém reaguje na nákazu přehnaně, což dále zhoršuje stav nakaženého. Právě cytokinová bouře se podepsala v letech 1918 až 1919 na vysokém počtu obětí španělské chřipky.

Počet nakažených v ČR překročil stovku. Lidé se mohou dát testovat sami

Koronavirus

Při svých závěrech o dopadu na plíce se Pcheng opíral o zjištění patologa Čchungchongské univerzity Liu Lianga, jehož tým prováděl pitvy dvou desítek obětí nákazy.

Typická dušnost je projevem fibrózy

„Výsledky pitev Liua mě ovlivnily. Na jejich základě si myslím, že teď je nejdůležitější zasáhnout v raném stadiu nemoci, aby se ochránily plíce pacientů před fibrózou,“ řekl Pcheng. Při plicní fibróze se mění jemná a vzdušná plicní tkáň v tuhou nepropustnou vazivovou tkáň, takže se kyslík nedostane z plicních sklípků do krve. Klesá tím možnost okysličení krve a nakaženým se nedostává kyslíku. Pokud se podle Pchenga nezasáhne včas, nelze už použít další způsoby zajištění okysličení krve.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Jedním z příznaků Covid-19 je dušnost, která je typickým projevem plicní fibrózy.

Liu svou zprávu o pitvách zveřejnil v čínském Žurnálu pro forenzní medicínu. Uvedl v něm, že došlo k nadměrné produkci hlenu, což vedlo k zápalu plic jako odpovědi na vážná poškození plicních sklípků.

Dřívější studie zveřejněná v lékařském časopisu Lancet uvedla, že vyšetření plic 81 pacientů pomocí CT „ukazovaly změny intersticiální tkáně, naznačující vývoj fibrózy”.

„Je příliš brzy na to uvádět, že tyto změny na plicních jsou ireverzibilní fibrózou,“ citoval ze závěru studie server News.com.au, který podotkl, že není jasné, zda všichni pitvaní trpěli fibrózou.

Dopady na slezinu a srdce

Čínská Národní zdravotní komise pak uvedla, že na základě pitev a posmrtných biopsií se u 19 obětí ukázaly změny na plicích různého rozsahu. Výrazně se jim zmenšila slezina a srdeční svalovina (myokard) trpěla nekrózou.

Autobusy v Praze nebudou otevírat přední dveře, jde o ochranu řidičů

Koronavirus

U jednoho z pacientů, 85letého muže, byly vidět na plicích stejné patologické změny, jaké způsobily nemoci SARS a MERS. Plicní fibróza sice nebyla tak rozsáhlá jako u pacientů se SARS, ale tvorba zánětlivého výpotku byla větší. Zmíněný pacient byl hospitalizován v lednu s mozkovou příhodou. Po smrti se ukázalo, že mozek byl nedostatečně zásobován krví.

Pitvy části obětí naznačovaly, že jednou nejčastějších příčin smrti mohla být nadměrná tvorba vykašlaného hlenu. Podle průběžných výsledků léčby použití odsávaček hlenu snížilo počet obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám