Hlavní obsah

Cizinky s koronavirem šly k lékaři už v Brně, poslali je pryč

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Američanka a její kamarádka z Ekvádoru, u kterých se v těchto dnech potvrdila nákaza koronavirem, se chtěly nechat vyšetřit v brněnské Úrazové nemocnici. Podle náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) je ale personál poslal pryč. Ředitel nemocnice Zdeněk Buštík pochybení odmítl, radní ve středu na jeho místo vyhlásili výběrové řízení.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Obě studentky, u kterých se později v Praze potvrdila nákaza koronavirem, se v noci na sobotu pohybovaly v Brně. Podle Hladíka byly ženy v Úrazové nemocnici v Brně, kde na možný problém s nákazou upozornily. Podle náměstka je personál poslal na infekční oddělení ve Fakultní nemocnici Brno, kam ale nedojely.

„Dostal jsem informaci o tom, že se tam dostavily tři mladé ženy, které chtěly být ošetřeny, ale byly odeslány do FN Brno. Ale nestalo se tak stanoveným postupem. Ten je přitom jasný, pokud dojde k záchytu, musí se nasadit ochranné pomůcky a následuje transport sanitkou na infekční oddělení. K tomu ale nedošlo,“ řekl Právu Hladík.

Dívky studují v Miláně a kromě Brna navštívily i Budapešť, Vídeň a Prahu.

Vídeň, Budapešť, Brno, Praha. Kde všude Američanka s Ekvádorkou trousily virus

Koronavirus

O možném pochybení zdravotníků informoval náměstek ve středu poté, co radní vyhlásili na místo ředitele nemocnice výběrové řízení. Radní prý kromě problému s koronavirem nebyli spokojeni s ekonomickou situací nemocnice.

Nemocnici pátým rokem řídí Zdeněk Buštík. „V sobotu ve tři hodiny ráno na pohotovost přišly tři anglicky mluvící ženy. Sloužící sestra, která nemluví anglicky, je kontaktovala na chodbě mimo čekárnu, kde tou dobou nebyli žádní pacienti a zavolala lékařku. Ženy komunikovaly s lékařkou pomocí překladače na mobilu, a žádaly informaci o možnosti vyšetření na koronavirus, přičemž nejevily zjevné klinické příznaky žádné choroby. Bylo jim vysvětleno, že takové vyšetření se neprovádí paušálně a v případě potíží byly odkázány na infekční kliniku FN Brno- Bohunice,“ napsal Právu ředitel Buštík.

Už v úterý ovšem poukázal na to, že není jisté, zda jde o tytéž studentky, co jsou nyní v karanténě v Praze. Není o nich v Brně veden žádný lékařský záznam, protože vlastě nebyly ošetřeny.

Dívky lékařům v Praze uvedly, že byly u lékaře s podezřením na koronavirus už v Brně a poslali je jinam. „Říkala, že měly teplotu už od středy a v tom Brně se ten stav zhoršil natolik, že šly do nemocnice. Tam je neošetřily, ale víc nevím,“ řekla ve středu v České televizi epidemioložka Martina Marešová, která s nemocnou Američankou mluvila.

V Itálii zemřelo na Covid-19 za den 28 lidí

Koronavirus

„Pro případ, že by vyžadovaly ošetření zde, a také z preventivních důvodů, odešla sestra i lékařka do ambulance pro ochranné pomůcky pro sebe i přišedší. Když po chvíli s vybavením přišla sestra zpět, na chodbě již nikdo nebyl. Nikdo nebyl ošetřen, proto není ani žádný zdravotní záznam a ani není známa jejich totožnost,“ dodal ředitel.

Krajští hygienici pro zdravotníky nenařídili vzhledem k velmi krátkému kontaktu s nemocnými karanténu.

Podle slov ministra zdravotnictví Adama Vojtěch krajští hygienici zprvu o těchto případech vůbec nevěděli. „Pravdou je, že krajská hygienická stanice prověřovala tento případ a ze strany poskytovatele jí nebyla sdělena informace, že by zde tyto dvě dívky, tyto pozitivní dva případy, byly jakkoliv ošetřovány. Tato informace nebyla hygienikům poskytnuta,” řekl v České televizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám