Hlavní obsah

Wu-chan už nemá nové případy, experti počítají s koncem nákazy v řádu týdnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čínské město Wu-chan, odkud se na začátku letošního roku do světa rozšířil nový typ koronaviru, poprvé od začátku pandemie nehlásí žádný nový potvrzený případ nákazy. Uvedla to ve čtvrtek ráno čínská národní zdravotní komise. V Číně ale přibývá importovaných případů infekce u lidí, kteří se vrátili z ciziny, za středu jich bylo 34 oproti úterním třinácti. To vyvolává obavy z možné druhé vlny nákazy. Z Číny ale zároveň zaznívá optimismus, že by se epidemii mohlo povést brzy zvládnout.

Foto: China Daily, Reuters

Zdravotníci ve Wu-chanu nesou ochranné oděvy.

Článek

Žádný nový případ nákazy se neobjevil nejen v ve Wu-chanu, ale v celé provincii Chu-pej, která je nejvíce postižena epidemií. V Číně se neobjevil ani žádný případ přenosu mezi lidmi nebo nákaza od zvířat, u všech 34 nových případů jde o případy importované.

Jako o importovaných případech se mluví o nemocných, u nichž se nákaza prokázala po příjezdu do Číny ze zahraničí. Celkem jich je asi 190.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Agentura DPA k tomu píše, že ve valné většině jde o Číňany, kteří se vrátili do vlasti často v přesvědčení, že tam přečkají nejhorší období pandemie. Lidé, kteří do Číny přijedou, musejí do přísné karantény.

Čínští zdravotní experti a vědci jsou podle listu The Guardian přesvědčeni, že v boji proti koronaviru mají nejhorší za sebou. Varování, že během roku přijde druhá vlna nemoci nebo se Covid-19 stane sezónní nemocí jako chřipka, zlehčují. Jsou přesvědčeni, že tvrdá opatření a přísné karantény umožní dostat epidemii v zemi pod kontrolu do pár týdnů.

S importovanými případy se přitom potýká i Singapur, kde je jich 33 z 47 nových.

Jedenáctimilionový Wu-chan je v karanténě, město ochromila panika

Koronavirus

V pevninské části nejlidnatější země světa se koronavirem, který způsobuje nemoc Covid-19, nakazilo doposud 80 928 lidí. Infekci podlehlo 3245 pacientů, za středu přibylo osm mrtvých, z toho šest ve Wu-chanu. Ve snaze zabránit šíření nákazy úřady toto jedenáctimilionové město, které je metropolí provincie Chu-pej, 23. ledna uzavřely.

Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden uvedla, že epicentrum pandemie koronaviru se přesunulo do Evropy. Nejsilněji zasaženou zemí je Itálie.

Evropa už má víc obětí než Asie

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám