Hlavní obsah

Chytrá karanténa se začne testovat na jihu Moravy. Jak bude fungovat?

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygienici na jižní Moravě začnou v pondělí testovat systém chytré karantény. Na území celé republiky by se pak měl systém rozšířit po Velikonocích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hygienici chystají tzv. chytrou karanténu, která má zrychlit trasování nakažených.

Článek

„Chytrá karanténa je série opatření s cílem co nejdříve identifikovat kontakty nakaženého, izolovat je a pokud možno testovat na přítomnost koronaviru. Chytrá se jí říká proto, že se snažíme dodat technologie, které pomohou hygienikům. Těm urychlí práci, zdigitalizuje ji a zefektivní,“ vysvětlil Právu koordinátor pro epidemiologii a datově analytické záležitosti z projektu Covid19cz Petr Bartoš.

Cílem je podle jeho slov naučit hygieniky využívat digitální technologie tak, aby při sběru údajů nepoužívali zjednodušeně řečeno pouze tužku.

Osobní data chráněna

A jak to bude probíhat? Hygienik zavolá nakaženému a zeptá se jej, zda souhlasí s použitím dat z jeho mobilního telefonu a banky. Pokud bude nakažený výslovně souhlasit, hygienik mu oznámí, že se ozve zpět za půl hodiny, a zavěsí.

Chytrou karanténu začne stát testovat v pondělí na jižní Moravě

Koronavirus

O souhlasu nakaženého pak bude informován mobilní operátor a banka. Operátor následně předá data o pohybu nakaženého v posledních dvou dnech před zjištěním nákazy podle lokalizace jeho chytrého telefonu. Stejně tak učiní banka na základě posledních plateb dotyčného kartou.

„Tato data dáme do mapy a tu předáme hygienikovi. Ten potom zavolá nakaženému a probírá je s ním, pomáhá mu vzpomenout si, kde se všude pohyboval,“ řekl Bartoš.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Náměstek ministra zdravotnictví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula

Data o nakaženém zůstanou v systému maximálně šest hodin, pak se musí smazat. „Děláme to ale i dřív. Jakmile hygiena ukončí šetření, data mažeme,“ ujistil. Bezpečnost dat je podle něj zajištěna také tím, že pro ministerstvo zdravotnictví systém zdarma provozuje společnost Keboola, která spravuje a zabezpečuje data pro velké společnosti, jako jsou banky nebo pojišťovny.

Pokud nakažený s využitím svých dat nesouhlasí, operátor kontaktován nebude a hygienik s ním zjišťuje místa, která navštívil a s kým se potkal, jako doposud. Nakažený totiž má zákonnou povinnost tyto informace hygieně sdělit.

„Dotazování se musí stále opakovat, čeká nás to následujících šest měsíců,“ zdůvodnil Bartoš, proč je výhodné přistoupit na chytrou karanténu. A jelikož bude osob, kterých se to týká, přibývat, je Covid19cz na pomoc připraven poskytnout i vyškolené operátory.

Pomůže i aplikace

V příštím týdnu Covid19cz navíc uvede mobilní aplikaci, která má v identifikaci kontaktů nakaženého ještě více pomoci. „Uživatel si ji nainstaluje a dá souhlas s tím, aby aplikace do telefonu ukládala data o telefonech v jeho blízkosti. To se bude dělat pomocí technologie Bluetooth. Podle síly signálu dokonce poznáme, jak daleko od sebe telefony byly,“ přiblížil Bartoš.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Pro to, aby telefon uložil data o telefonu jiného člověka v jeho blízkosti, bude ale třeba, aby měli aplikaci oba nainstalovanou, oba souhlasili s ukládáním dat a oba měli v telefonu zapnutý Bluetooth. Tuto funkčnost pro bezdrátový přenos dat na kratší vzdálenosti už mají dnes v podstatě úplně všechny mobily. Je tedy žádoucí, aby se zapojilo co nejvíc lidí a aplikaci si nainstalovali.

Hygienik následně bude postupovat stejně. „Ve chvíli, kdy vyjde uživateli pozitivní test na virus, kontaktuje jej hygienik a zeptá se, zda aplikaci používá a zda souhlasí s poskytnutím dat z ní. V případě souhlasu se data hygienikům odešlou a ti se okamžitě a přesně dozvědí, s kým byl nakažený ve styku. Pokud data nebudou potřeba, zůstanou pouze v telefonu a po smazání aplikace tato data zmizí,“ poznamenal Bartoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám