Hlavní obsah

Chystá se velké testování v Praze, náhodně se vybere 5000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zástupci Karlovy univerzity budou v Praze plošně testovat náhodně vybraných 5000 lidí. První lékařská fakulta se na tom dohodla s náměstkem ministra zdravotnictví a šéfem týmu Covid-19 Romanem Prymulou. Ten, jak řekl v České televizi, chce zjistit, jaká je promořenost populace koronavirem. Předpokládá se totiž, že virus mají i lidé, kteří nejsou testovaní, protože nemají vůbec žádné příznaky, a tudíž nevědí, že jsou pozitivní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dezinfekce pražské NáplavkyVideo: AP

 
Článek

„Abychom věděli, jaké je tady rozložení v podstatě těch infekčních jedinců, kteří  nemají žádné klinické příznaky, a abychom věděli, co vlastně máme kalkulovat do těch našich modelů,“ řekl Prymula ČT.

Už ráno v Českém rozhlase mluvil o tom, že by nechal otestovat obyvatele Uničova na Olomoucku, který byl spolu s okolními obcemi minulé dva týdny v karanténě.

Průzkum na reprezentativním vzorku české populace chce Prymula uskutečnit podle ČRo co nejdříve, pravděpodobně příští týden. „V tuto chvíli se připravuje protokol, který zpracovávají lidé z olomoucké lékařské fakulty a jejích vědeckých institucí. Očekávám, že mi bude zaslán zítra nebo pozítří (ve čtvrtek nebo v pátek). Pak bude nutné získat souhlas etické komise,“ řekl.

Podobně se reprezentativní vzorek stanovuje například u průzkumů veřejného mínění, vybere se zhruba 1000 lidí různého věku, obou pohlaví, z různě velkých obcí nebo různého vzdělání.

ON-LINE: V Česku přibylo dalších sedm mrtvých s koronavirem, nakažených je 3508

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí na tiskové konferenci řekl, že s testováním celé populace se nepočítá. „Nepovažujeme ho za efektivní a kapacity jsou omezené,“ řekl novinářům. Je podle něj nutné se zaměřit na testování rizikových skupin a klinických případů pacientů, kteří mají příznaky nemoci Covid-19.

Testování u obyvatel oblasti Litovelska začne podle Prymuly zřejmě už tento týden. „Hygiena dostala povel, aby ho zahájila. Už jsme tam zavezli 22 000 testovacích setů. Chceme vědět, kolik osob se tam dostalo do kontaktu s tímto onemocněním,“ řekl náměstek ráno Českému rozhlasu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula

Reklama

Výběr článků

Načítám