Hlavní obsah

Čeští piloti včetně Šonky nabízejí pomoc, do dvou hodin doručí zdravotnický materiál kamkoli po republice

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piloti z České republiky se sdružují za účelem boje proti koronaviru. Své schopnosti a možnosti chtějí využít pro rychlou přepravu zdravotnického materiálu. Projekt Piloti lidem slibuje, že potřebné zboží budou schopni dopravit kamkoli po České republice do 2 hodin od zadání až po vyložení.

Foto: Piloti lidem

Ilustrační foto

Článek

V boji proti pandemii koronaviru se hraje o čas a čeští piloti ukazují, že tuzemské letectví se rozhodně neomezuje jen na aktivity jediných českých aerolinií a ruzyňského letiště. Do systému organizace Piloti lidem se do středy dobrovolně registrovalo přes 190 pilotů, kteří jsou schopni pokrýt republiku ze 65 letišť.

Uzavření registrací organizace neplánuje a již registruje zájem ze strany jednotek integrovaného záchranného systému a nemocnic.

„Jsme skupina dobrovolníků, pilotů, kteří chtějí v této nelehké situaci pomoci státu s distribucí zdravotnického materiálu a potřebného personálu po celé republice. Naším cílem je v co nejkratším čase doručit zásilky zdravotnického materiálu po celé ČR,“ uvedl Miloslav Chlan, jeden ze zakladatelů projektu Piloti lidem.

Češi za jediný den vybrali 10 milionů na plicní ventilátory

Koronavirus

V principu jde o shromažďování materiálu pro zdravotnictví na letištích v blízkosti oblastí, kde je čehokoli akutní nedostatek. V Pardubicích by v rámci prvních plánů vzniklo centrální letiště projektu. Odtud se náklad bude přemisťovat na další vnitrostátní mezinárodní letiště v Ostravě, Brně, Karlových Varech nebo Českých Budějovicích.

Foto: Novinky

Martin Šonka vymýšlí své vlastní akrobatické prvky s vlastními jmény.

Z těchto transportních základen je to pak už jen 30 minut na jakékoli malé sportovní letiště, kterých jsou v České republice na dvě stovky. Díky tomu, že v systému jsou přihlášeni i piloti vrtulníků, je možné doručit materiál přímo do nemocnice.

Pilot helikoptéry s Bryantem neměl správně do mlhy vůbec vzlétnout

Zahraniční

Pokud budou panovat horší meteorologické podmínky, budou do vzduchu puštěni pouze piloti s doložkou IFR o létání podle přístrojů a letadla s obdobným povolením. Následný rozvoz z transportních míst proběhne automobily.

Projektu se účastní i celebrity mezi piloty. Například mistr světa elitní letecké série Red Bull Air Race Martin Šonka, akrobat, který obletěl v malém letadle Cessna zeměkouli za 46 dní Roman Kramařík či Jan Rudzinskyj, pilot akrobatické skupiny The Flying Bulls Aerobatics Team.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám