Hlavní obsah

Český lékař v Německu: Upravují nám služby a shání bydlení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Upravují služby a shání ubytování. Tak zareagovalo vedení nemocnice v bavorském Chamu na rozhodnutí české vlády, která od středeční půlnoci zakázala českým občanům denně přejíždět hranice za prací. Jen na chirurgickém oddělení tamního špitálu je ze 17 lékařů téměř polovina Čechů, kteří mají status pendlera.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Kontroly na Domažlicku

Článek

„Já si myslel, že vláda stopne pendlery všech ostatních profesí, ale že si netroufne zastavit Němcům lékaře a sestry,“ řekl v úterý Právu 37letý lékař z úrazové chirurgie, který do chamské nemocnice dojíždí z Domažlicka už devátým rokem. Své jméno zveřejnit nechtěl, ale redakce jeho identitu zná.

Sasové chtějí udržet české zdravotníky, nabízejí tisícovku denně

Koronavirus

„Se zaměstnavatelem jsme se v úterý dohodli, že každý z nás bude chodit do práce týden v kuse a pak odjede domů, kde zůstane 14 dní v karanténě. Služby budou naplánované tak, abychom se s kolegy vzájemně vykryli. Ubytování nám už shánějí,“ konstatoval lékař.

I přes změnu rozvrhu služeb bude mít stejný počet odpracovaných hodin jako za normální situace. „Předtím to fungovalo tak, že jsem šel jeden den do práce a další měl volno. Teď mám služby na týden rozplánované tak, aby mi zůstalo jen osm hodin na spánek,“ pokračoval lékař.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Přiznává, že měl s kolegy strach, jak se vedení nemocnice zachová. „Obávali jsme se, že nás budou tlačit do toho, abychom tady zůstali tři týdny. Většina z nás má doma malé děti. Naštěstí nám vyšli vstříc,“ uvedl dále lékař.

To ale ještě nevěděl, že součástí vládního opatření je i klauzule, že pokud se vrátí domů dřív než po 21 dnech, ztrácí postavení pendlera a na území Německa už jej policisté zpátky nepustí.

„V tuhle chvíli opravdu nevím, jak to bude. Musíme si se zaměstnavatelem znovu sednout a nějak to vyřešit. V krajním případě prostě nepřijedu do práce,“ reagoval ve středu odpoledne lékař.

Kdo chce pracovat za hranicemi, ať si tam najde ubytování, vzkazuje vláda

Koronavirus

Podle něj situaci kolem šíření koronaviru začali v nemocnici brát vážně koncem minulého týdne.

„Do té doby mi to přišlo jako taková monitorovací fáze. Počkáme, co se bude dít, a pak uvidíme. Ještě minulý pátek přišel do špitálu e-mail od jejich epidemiologického ústavu. Z něho jsem vyrozuměl, že zdravotnický personál nepotřebuje roušky. Stačí, když bude dodržovat základní hygienické návyky a udržovat si odstup od pacientů. Pak prý v podstatě nemůže dojít k nakažení,“ pokračoval lékař. Sám začal nosit celodenně roušku. „To je opatření, které jsem přijal sám za sebe,“ upozornil dále.

Nevidí ani reálnou možnost pomoci v případě, kdyby v souvislosti se současnou epidemií v nastal v Česku kritický nedostatek lékařů. „Mám podepsanou pracovní smlouvu v Německu na dobu neurčitou, což znamená, že jsem tam v podstatě uvázaný. I kdybych dal výpověď, tak mám výpovědní lhůtu šest měsíců. Tohle by se nejspíš muselo řešit na úrovni vlád obou zemí,“ uzavřel lékař.

Snad to Němcům konečně docvaklo, rouškám už se nevysmívají, říká pendlerka

Koronavirus

Starosta Všerub na Domažlicku Václav Bernard se domnívá, že omezení pro pendlery zcela paralyzuje zdravotnictví v bavorském příhraničí. „Pracuje tam velké množství našich lidí od pečovatelek přes zdravotní sestry až po doktory. Nedomnívám se, že je to to, co bychom v téhle situaci mohli potřebovat. Dokud nedojde k celoevropskému vyřešení problému, tak je úplně jedno, že se my jako Česká republika budeme formou přísných opatření o něco snažit,“ vysvětlil starosta.

V tomto duchu také napsal dopis plzeňskému hejtmanovi. „Chtěl bych na vás apelovat, abyste se zasadil o zajištění výjimky pro zdravotnický, pečovatelský a technický personál zdravotnictví a oblast sociálních služeb,“ stojí v dopise.

Stopka pendlerům rozdělila rodinu z Břeclavska

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám