Hlavní obsah

Černý scénář v USA: Koronavirem se nakazí víc než polovina Američanů

– Washington
Novinky, jem

Americké středisko pro kontrolu (CDC) vypracovalo v únoru několik možných scénářů vývoje epidemie nového koronaviru ve Spojených státech. Podle toho nejčernějšího se patogenem SARS-CoV-2, který způsobuje plicní nemoc Covid-19 nakazí až 65 procent obyvatel. To odpovídá až 214 milionům lidí, přičemž 1,7 milionu z nich by mohl koronavirus usmrtit, píše list The Daily Mail.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Zdravotníci v americké státě Washington

Článek

Americké středisko pro kontrolu během únorového jednání za zavřenými dveřmi prezentovalo vládě čtyři možné scénáře označené písmeny A, B, C, a D, píše deník The New York Times. Zmíněných 160 až 214 milionů Američanů se může nakazit podle scénáře označeného písmenem D.

Zde je na místě podotknout, že středisko do matematických modelů použitých pro prognózu dalšího vývoje nezapočítalo vliv přijatých opatření, jako jsou rušení sportovních či kulturních akcí. Ve Spojených státech se zatím nakazilo přes 1900 lidí a 42 nemocných nákaze podlehlo.

Kvůli chybě bratislavské nemocnice skončilo 20 zdravotníků v karanténě

Koronavirus

„Dáváme opravdu velký pozor na to, abychom měli naše prognózy vědecky podloženy epidemiologickými modely a našimi znalostmi o viru. Nemůžete vyhrát. Pokud to přeženete, vyvoláte paniku, když to podceníte, vede to k falešnému uspokojení,“ řekl listu The Times Ira Longini, epidemiolog a zástupce ředitele Střediska pro statistiky a četnost infekčních chorob při Floridské univerzitě.

Budou chybět lůžka pro nemocné

Případné naplnění nejpesimističtějšího scénáře, který počítá s tím, že by potřebovalo hospitalizaci 21 milionů lidí, je znepokojující zejména proto, že je v USA podle informací Americké nemocniční asociace k dispozici jen 924 tisíc lůžek.

Chybí nám milion respirátorů, přiznal Vojtěch

Koronavirus

Celosvětově už se novým koronavirem, který se začal šířit na přelomu roku z Číny, nakazilo na 150 tisíc lidí, přes 5,5 tisíce nákaze podlehlo. Téměř 72 tisíc lidí se již naopak z nemoci Covid-19, kterou vir SARS-CoV-2 způsobuje, zotavilo. V Česku bylo prozatím laboratorně prokázáno 150 nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám