Hlavní obsah

Byznys se brzy znovu rozjede, ujišťuje Trump. Odborníci si trhají vlasy

– Washington

Americký prezident Donald Trump je přesvědčen, že se budou moci obyvatelé Spojených států velmi brzy vrátit k běžnému stylu života. Přislíbil, že opatření přijatá ve snaze přibrzdit šíření nového koronaviru na území USA přehodnotí v řádu dní. A odborníci z toho radost nemají, upozornil britský list The Daily Mail.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump při setkání se zástupkyněmi sester

Článek

„Amerika bude brzy znovu otevřena obchodu. Velmi brzy. Mnohem dřív než za tři nebo čtyři měsíce, jak někteří předvídali. Nemůžeme připustit, aby byla léčba horší než samotná obtíž. Nedopustíme, aby byl lék horší než nemoc,“ prohlásil v pondělí šéf Bílého domu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Opatření přijatá ve Spojených státech Trumpovou administrativou do jisté míry kopírují kroky, k nimž se uchýlily asijské a evropské země včetně Česka. Patří mezi ně zavřené restaurace, bary či kavárny, zákaz kulturních a společenských akcí nebo shromažďování více než deseti lidí. A tento stav, kdy americká ekonomika krvácí, se Trumpovi ani trochu nezamlouvá. Přijatá opatření chce přehodnotit do patnácti dní, možná dřív. Epidemiologové před tím ale varují.

V Česku se nakazí 15 tisíc lidí, z toho 3 tisíce do konce března, zní odhad ÚZIS

Koronavirus

„Koronavirus se může nekontrolovaně a rychle šířit. Může to být ošklivé. Zemřít mohou miliony lidí,“ varoval například ředitel Střediska pro zdravotní bezpečnost při Univerzitě Johna Hopkinse Tom Inglesby.

Novým koronavirem SARS-CoV-2, který se od přelomu roku šíří do světa z Číny, už se ve světě nakazilo téměř 382 tisíc lidí. Na 17 tisíc nemoci Covid-19 podlehlo, skoro 102 tisíc už se ale naopak zotavilo. Spojené státy jsou po Číně a Itálii s téměř 45 tisíci nakaženými třetí nejpostiženější zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám