Hlavní obsah

Bude to náš Pearl Harbor, naše 11. září, varoval šéf americké zdravotní služby

Washington

Spojené státy čeká nejhorší týden, varoval na Květnou neděli v americké televizi FoxNews šéf americké zdravotnické služby Jerome Adams. Přirovnal ho k japonskému útoku na Havaj a atentátům unesenými letadly.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Šéf americké zdravotní služby viceadmirál Jerome Adams

Článek

„To bude náš Pearl Harbor, naše 11. září, jenom to nebude na jednom místě, bude se to odehrávat v celé zemi,“ varoval v emotivním vystoupení Adams, který má ve federální vládě i funkci mluvčího pro otázky veřejného zdraví.

„A chci, aby to Amerika pochopila,“ dodal s tím, že je symbolické, že odpovídá na Květnou neděli na počátku velikonočního týdne, protože „to bude docela upřímně pro většinu Američanů nejtvrdší a nejsmutnější týden“. Vyzval přitom všechny guvernéry, aby ve svých státech omezili pohyb obyvatel nejméně na týden, ideálně však na 30 dní.

Adams mluvil ještě tvrději než před čtrnácti dny pro NBC, kdy říkal: „Chci, aby Amerika pochopila, že tento týden to bude zlé.“

Podobně se vyjádřil v sobotu i americký prezident Donald Trump, když řekl. „To asi bude nejtěžší týden, naneštěstí bude hodně mrtvých.“ Trump dodal, že „neviditelný nepřítel je tvrdý a mazaný, ale oni jsou tvrdší a chytřejší”.

Úřad vyzval Američany k nošení roušek. Já to dělat nebudu, vzkázal Trump

Koronavirus

Hlavní americký epidemiolog a stratég boje s koronavirem Anthony Fauci v neděli prohlásil, že v příštích týdnech může být počet mrtvých „pro mnohé šokující“.

„Je jistě znepokojivé vidět něco takového, ale tak to bude, než se to zase zlepší, takže se na to prostě připravte,” řekl Fauci, podle kterého se virus letos pravděpodobně nepodaří zcela vymýtit, a pokud jej nedostane pod kontrolu celý svět, bude se zřejmě na území USA pravidelně vracet. Stát by proto měl být na takovou možnost připraven.

I Deborah Birxová, která má v Bílém domě na starosti řešení koronavirové pandemie, řekla: „Příští dva týdny budou mimořádně důležité.“ I ona varovala, že v příštích šesti sedmi dnech hodně stoupne počet mrtvých.

Experti Bílého domu předpověděli, že během pandemie by mohlo zemřít 100 000 až 240 000 Američanů. Nejnovější údaje ale podle Trumpa naznačují, že tyto odhady mohly být nadhodnocené. V USA je aktuálně přes 337 000 nakažených a přes 9500 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám