Hlavní obsah

Britský tajný dokument počítá s roční epidemií a osmi miliony obyvatel v nemocnici

– Londýn

Až 7,9 milionů lidí by mohlo být ve Velké Británii hospitalizováno kvůli nákaze koronavirem SARS-CoV-2, stojí v tajném dokumentu britského zdravotního systému, který počítá s tím, že by mohla epidemie trvat až do začátku příštího roku. Je to poprvé, co šéfové britského zdravotnictví připouštějí, že by epidemie mohla trvat rok, uvedl list The Guardian, který se k dokumentu dostal.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Lidé na britském nádraží Waterloo

Článek

„Očekává se, že by se mohlo během příštích dvanácti měsíců nakazit nemocí Covid19 až 80 procent Britů a až 15 procent (7,9 milionu) jich bude vyžadovat hospitalizaci,“ stojí ve zprávě.

Toto číslo zmiňoval už dříve jako nejhorší variantu hlavní zdravotnický poradce britské vlády profesor Chris Witty, přičemž ale zdůrazňoval, že reálné číslo bude nižší.

Koronavirus bude zabíjet Brity, varoval šéflékař. Ostrované v panice vybílili obchody

Evropa

Vláda pravost dokumentu nezpochybňovala, ale mluvčí premiéra Borise Johnsona k údaji o osmimilionovém počtu hospitalizovaných řekl, že je to pouze nejhorší scénář, který je použit pro plánovaní potřebných kapacit. „Neznamená to, že očekáváme, že to tak bude,” sdělil.

Epidemiolog Paul Hunter, profesor z Východoanglické univerzity, ke zprávě uvedl: „Když veřejnost uslyší, že by to mohlo trvat až 12 měsíců, skutečně ji to znepokojí a bude se hodně bát.“ Délku trvání však nezpochybňoval: „Rok je docela pravděpodobný.“

Zpráva také uvedla, že asi půl milionů z pěti milionů lidí, kteří pracují v klíčových základních službách nebo mají na starosti klíčovou infrastrukturu, může onemocnět. Mezi těmito pěti miliony je milion zdravotníků a půldruhého milionu lidí v sociálních službách.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí oznámilo, že v zemi je koronavirem nakaženo 1551 lidí, za 24 hodin přibylo 200 případů. Mrtvých je 35. Testováno bylo 44 105 lidí.

Dokument také počítá s tím, že by se testovali jen vážně nemocní a lidé v domovech s pečovatelskou službou a ve věznicích, kde se už nákaza objevila. Ani zdravotníci nebudou testováni.

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Ghebreyesus přitom v pondělí vyzýval k testování co nejvíce lidí se slovy: „Nemůžete bojovat s ohněm se zavázanýma očima.”

Testujte, testujte, testujte, vzkázala zemím bojujícím s koronavirem WHO

Koronavirus

Británie čelí kritice

Britský přístup - stejně jako švýcarský a japonský - v noci na pondělí kritizoval Singapur, podle kterého tyto země rezignovaly na boj s nemocí, takže počet případů poroste. „Obáváme se přístupu Velké Británie a Švýcarska nejen kvůli číslům. Tyto země odstoupily od jakýchkoli opatření na zadržení nebo omezení šíření viru,“ řekl singapurský ministr pro národní rozvoj Lawrence Wong.

Světová zdravotnická organizace přitom za klíčové považuje pokračovat v blokování šíření viru.

Britská vláda dosud nepostupovala jako některé jiné evropské státy a ponechala například v provozu školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám