Hlavní obsah

Britský premiér Boris Johnson a ministr zdravotnictví se nakazili koronavirem

– Londýn • Aktualizováno

Britský premiér Boris Johnson se nakazil koronavirem. Uvedl to sám na Twitteru s tím, že test na přítomnost koronaviru byl pozitivní a má mírné příznaky. Krátce poté stanice BBC oznámila, že pozitivní test má i ministr zdravotnictví Matt Hancock. Také on je doma v karanténě.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Boris Johnson měl pozitivní test na koronavirus

Článek

„Jsem teď v izolaci, ale dál budu stát v čele boje proti epidemii v Británii,” řekl premiér Boris Johnson ve dvouminutovém videu, které zveřejnil na sociálních sítích. Zdůraznil, že má jen mírné příznaky.

Okamžitě se objevily spekulace, že do karantény půjdou i ministři, kteří s ním byli v těsném kontaktu. Následně test prokázal nákazu u ministra zdravotnictví Matta Hancocka, který oznámil, že se sám bude izolovat. Dodal, že se testu podrobil na základě lékařského doporučení, když se u něj projevily mírné symptomy. Doufá, že karanténu bude moci opustit za týden. 

V dobrovolné izolaci je i Johnson, který také uvedl, že v ní bude jen týden, a ne čtrnáct dní, jak se doporučuje, napsal list The Guardian. Je v ní i jeho těhotná snoubenka Carrie Symondsová. Je však jinde než Johnson.

Na videu na Twitteru ministerský předseda dodal, že se u něj projevila zvýšená teplota a úporný kašel. Vyzval také Brity, aby dodržovali opatření, která vláda zavedla v boji proti koronaviru: „Čím efektivněji budeme všichni tato opatření dodržovat, tím rychleji naše země tuto epidemii překoná. Porazíme ji a porazíme ji společně."

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Johnsonova vláda přitom se zavedením protikoronavirových opatření dlouho otálela. Měla připravený i krizový plán, ale dlouho odmítala zavést omezení, která už většina států Evropy provedla. Premiér nechal zavřít pouze restaurace a bary, až později přikročil k razantnějším krokům jako nošení roušky nebo dodržování odstupů. Na veřejnosti už je v Británii povoleno chodit maximálně ve dvojici. Zavřena už je většina obchodů kromě těch, kde se prodávají potraviny.

Nehrozí však, že by Johnson mohl nakazit královnu. Dvůr uvedl, že na pravidelné audienci, která se koná každý týden, byl naposled 11. března. Od doby probíhala audience na dálku

Velká Británie ve čtvrtek potvrdila celkem 11 658 případů nákazy nemocí Covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Viru v zemi podlehlo 578 lidí. Nová čísla by Británie měla zveřejnit v průběhu pátečního odpoledne.

Pustit to do lidí? Nápady na kolektivní imunitu jsou šílenství, varuje český vědec

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám