Hlavní obsah

Britská královna vyzvala v projevu k sebekázni a odhodlání

Královna Alžběta II. (93) vyzvala obyvatele Velké Británie, aby na nákazu novým typem koronaviru reagovali výraznou britskou sebekázní a tichým odhodláním.

Foto: Pool New, Reuters

Královna Alžběta II.

Článek

„Doufám, že v nadcházejících letech bude každý hrdý na to, jak se s touto výzvou vypořádal. A že ti, kteří přijdou po nás, řeknou, že Britové této generace byli silnější než kdy jindy. Že vlastnosti jako sebekázeň, tiché a upřímné odhodlání i pocit sounáležitosti nadále charakterizují tuto zemi,“ řekla panovnice v neděli večer ve zvláštním poselství k veřejnosti.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Projev panovnice je podle serveru týdeníku Focus známkou toho, že je britská vláda čím dál více znepokojena situací ohledně nákazy ve Spojeném království.

Královna vystupuje jen v mimořádných případech. Výjimečné projevy přednesla pouze třikrát. V roce 1991 v případě války v Perském zálivu, v roce 1997, když tragicky zahynula princezna Diana a v roce 2002 poté, co zemřel královnina matka.

Projev panovnice má za cíl lidi sjednotit a dát jim pocit jistoty, uvedl královský zpravodaj BBC Nick Witchell s tím, že nahrán byl „v úzké spolupráci s Downing Street“, tedy s britským premiérem Borisem Johnsonem, který stále zůstává v karanténě poté, co se nakazil koronavirem.

Těhotná snoubenka britského premiéra onemocněla stejně jako on covidem-19

Evropa

„Hovořím k vám v čím dál složitější době. Době narušení života naší země. Narušení, které mnohým způsobilo zármutek, finanční obtíže a ohromné změny v každodenním životě nás všech,“ sdělila královna.

Panovnice vyjádřila soustrast se zármutkem, bolestí a finančními těžkostmi, s nimiž se potýká britská veřejnost. Poděkovala také za nasazení pracovníkům státního zdravotnického systému NHS a zdůraznila roli jedince při zvládání krize.

Německo očekává vrchol epidemie, má přes 91 tisíc nakažených

Koronavirus

Británie dosud podle dat Univerzity Johnse Hopkinse zaznamenala bezmála 42 500 případů nákazy. Přes 4300 lidí nemoci Covid-19 podlehlo, přičemž nejmladší obětí bylo pětileté dítě.

Mezi zemřelými jsou podle sdělení odborů i tři řidiči autobusů londýnského dopravního podniku a dva mechanici. Nakazili se pravděpodobně ještě před vyhlášením vládního doporučení vycházet jen v nejdůležitějších případech.

Nová opatření na ochranu řidičů zahrnují pravidelnou dezinfekci vozidel, umístění ochranných skel kolem kabiny řidiče a zákaz vstupu cestujících do prostoru v její blízkosti.

Projev byl odvysílán v televizi, rádiu a na sociálních sítích ve 20:00 místního času, tedy ve 21 hodin středoevropského letního času.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám