Hlavní obsah

Británie v začarovaném kruhu: Zdravotníci v izolaci a kriticky málo provedených testů

Novinky, nčs, tcs

Velká Británie řeší palčivý problém s nedostatečným počtem provedených testů na nový koronavirus. V zemi se sice vyrábí testovací sady za miliony liber, laboratoře ale nemají dostatečné kapacity, aby je vyhodnotily. V zemi s 66 miliony obyvatel tak nyní dělají jen kolem 8000 testů denně. Trpí tím hlavně tamní zdravotnictví, když se vleče testování pracovníků, kteří by se hodili, ale jsou kvůli podezření na nákazu v izolaci.

Foto: Profimedia.cz

Pracovníci odběrového místa pro personál zdravotnického systému.

Článek

Nemocnicím ve Velké Británii bylo nařízeno, aby využily maximum laboratorních míst k testování zdravotníků veřejného systému, kterých se nedostává.

Mnoho z nich je v domácí izolaci a řada z nich by se mohla v případě negativního výsledku testu vrátit do práce. Testování ale vázne.

Země trpí nedostatkem laboratoří, které by byly patřičně vybavené chemikáliemi na vyhodnocování odebraných vzorků, a málo je i pracovníků v laboratořích.

Testování v Česku: Sady kupujeme v zahraničí, čeští výrobci se ale také hlásí

Koronavirus

Problém, do kterého se Velká Británie dostala, připomíná začarovaný kruh. Kombinace nedostatečné kapacity laboratoří a velkého počtu zdravotníků v karanténě znamená, že se na ostrovech v posledních dnech otestovalo pouze něco přes 8000 lidí denně a že ve zdravotnických zařízeních chybí personál.

Testovací místa, odkud jsou vzorky zdravotníků posílány do laboratoří, zejí prázdnotou. Většinu z otestovaných tvoří pacienti v nemocnicích s příznaky onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Testy na parkovišti před zábavním parkem v Chessingtonu.

Testů by teoreticky mohlo být dost. Britsko-francouzská společnost Novacyt prodala testovací sady na koronavirus za bezmála 18 milionů liber (556 milionů korun), naprostá většina z nich však skončila za hranicemi Velké Británie.

Testy, které firma prodává prostřednictvím dceřiné společnosti Primerdesign, putují do více než osmdesáti zemí světa. V Británii se prodaly sady pouze za zhruba milion liber (30 milionů korun).

Britská zdravotnická organizace Public Health England (PHE) tvrdí, že firma nebyla schopna zaručit návaznost dodávek, kterou PHE požadovala, firma naproti tomu poukazuje právě na problém s laboratořemi.

„Kapacita britských laboratoří je omezujícím faktorem,“ uvedl marketingový manažer skupiny Novacyt Achilleas Neophytou.

Velká Británie nákazu podcenila a teď závodí s časem, tvrdí profesorka

Koronavirus

Problémy s laboratořemi připouští i vláda. „Jedním z omezení naší schopnosti celkově zvýšit počet testů je dodávka specifických chemikálií, které jsou potřebné k zajištění spolehlivosti testů,“ připustil člen vládního kabinetu Michael Gove.

Vláda v čele s premiérem Borisem Johnsonem, který je také nakažený koronavirem, čelí kritice za neplnění plánů o počtu testovaných osob.

„Předseda vlády a ministr zdravotnictví spolupracují se společnostmi z celého světa, aby zajistili potřebný materiál ke zvýšení počtů testů,“ uvedl Gove na pondělní tiskové konferenci.

Zároveň ale připustil, že cíl, kterým je testovat 25 tisíc lidí denně, se zatím nepodaří splnit.

Velká Británie výrazně zaostává například za Německem, kde se každý týden provede půl milionu testů. Pro srovnání – v 10milionovém Česku bylo v úterý otestováno přes šest tisíc lidí.

Počet obětí koronaviru na ostrovech se v posledních dnech prudce zvýšil o 27 procent na 1789. Nakažených přibylo o 14 procent na 25 150 osob.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám