Hlavní obsah

Brit vymyslel jednoduchý systém pomoci pro sousedy. Stačí barevný papír

– Ripon

S nápadem, jak pomoci svým spoluobčanům, přišel 64letý bývalý farmaceut Stuart Newsome z anglického města Ripon v Severním Yorkshiru. V době pandemie koronaviru pro obyvatele své ulice vymyslel barevný kódovací systém.

Britský penzista vymyslel jednoduchý způsob, jak si v karanténě říct o pomocVideo: Novinky/AP

 
Článek

Myšlenka je to v zásadě jednoduchá. Pokud jeho sousedé něco potřebují, vyvěsí do okna červený papír. Je-li všechno v pořádku, vyvěsí zelený. Svou metodu Newsom vysvětlil tím, že ne všichni lidé vlastní chytré telefony nebo jsou připojeni k internetu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Chtěl jsem, abychom si navzájem pomáhali během této doby sociální distance,“ řekl bývalý lékárník agentuře AP.

Pokud lidé vyvěsí červený papír, mohou potřebovat pomoci s nákupem, vyzvednutím léků, případně přepravou osob. „Já i moje manželka jim s tím pomůžeme. Minimálně jednou denně obcházím všechny domy v ulici,“ uvedl Newsom.

Británie zavírá obchody, lidé smějí chodit jen ve dvou

Koronavirus

Zároveň ale dodal, že by byl rád, kdyby se zapojili také další lidé. „V podstatě chci povzbudit ostatní, aby si pomáhali navzájem,“ objasnil Newsom. Plán mu prý vychází, protože ulicí už nechodí sám, a další lidé mu nabídli svou pomoc. „A to je zase největší povzbuzení pro mě,“ dodal.

Británie v pondělí přikročila ke zpřísnění karantény pro své občany. Na veřejnosti mají povoleno pohybovat se maximálně ve dvojici, výjimku tvoří lidé, kteří spolu sdílejí domácnost. Premiér Boris Johnson občanům vzkázal, aby zůstávali doma. Dodal, že zavřena bude většina obchodů kromě těch, kde se prodávají potraviny.

Velká Británie zatím eviduje 6735 případů nákazy koronavirem. Nemoci Covid-19, kterou virus způsobuje, podlehlo v zemi zatím 337 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám