Hlavní obsah

Z Itálie všichni povinně do karantény. Pod pokutou až tři miliony, rozhodla vláda

Novinky, ren, jam
Aktualizováno

Česko eviduje už 18 lidí s koronavirem. O šesti nových případech informovali v pátek odpoledne po jednání Bezpečnostní rady státu (BRS) premiér Andrej Babiš a hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Jednání se zúčastnili i hejtmani. Stát zavádí plošné opatření, které má Česko připravit na návrat až 16 500 Čechů z Itálie, kteří tam jsou na dovolené.

Záznam: TK po jednání vedení Bezpečnostní rady státu Video: ČTK

 
Článek

„Ministerstvo zdravotnictví dnešního dne vydalo nové opatření. A to vzhledem k výraznému šíření koronaviru na území Itálie a tomu, že dominantní počet nakažených osob v ČR se nakazil při svém pobytu na území Itálie. Máme další tři osoby, takže celkem 15, a v tuto chvíli je v Itálii podle našich informací asi 16,5 tisíce Čechů,” uvedl na tiskové konferenci premiér Babiš.

Během tiskové konference ho doplnila hlavní hygienička Eva Gottvaldová o tom, že se objevily další tři případy. Celkově má tak Česko 18 nakažených a zavádí plošná opatření.

Všem Čechům, kteří se od 7. března z Itálie vrátí, se tak nově rozhodnutím Bezpečnostní rady státu nařizuje, aby se ohlásili svému lékaři.

Hygienici mají první případ přenosu koronaviru na území Česka

Koronavirus

„S okamžitou platností se nařizuje všem českým občanům, kteří se od 7. března navrátí z pobytu na území Itálie, aby bezprostředně po návratu oznámili tuto skutečnost svému praktickému lékaři, a to bez osobního kontaktu,“ doplnil premiér s tím, že lidé mají psát nebo volat.

Pokuta za porušení karantény

Lékař následně situaci vyhodnotí a nařídí dvoutýdenní karanténu. „Za porušení karantény hrozí pokuta až 3 miliony korun,“ zdůraznil premiér. Dále doplnil, že lidé v karanténě mají nárok na nemocenskou.

Také vyzval zaměstnavatele, aby vycházeli vstříc zaměstnancům a umožnili jim práci z domova. Stát je podle Babiše také připraven obratem vytvořit programy pro kompenzaci ztrát podnikatelů v souvislosti s opatřeními, které kvůli koronaviru vyhlásil.

Slovensko má prvního pacienta s koronavirem. Muž nikam necestoval

Koronavirus

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly byla plošná opatření přijata kvůli tomu, že Česko o víkendu čeká velký návrat Čechů z dovolené z Itálie.

„Detailně jsme analyzovali situaci v celé Evropě, zjistili jsme, že v několika zemích už dochází k nekontrolovatelnému přenosu tohoto onemocnění. Je to otázka Německa, Francie, Španělska, zdaleka nejhorší je situace v Itálii. Na základě toho, že Itálie je pro nás v tomto období jedno z nejrizikovějších území, protože tam máme více než 16 500 občanů. Museli jsme přistoupit k opatřením, aby nedošlo k zavlečení tohoto onemocnění na naše území tak masivně, jako se to stalo právě v Itálii. Abychom byli schopni mapovat jednotlivé kontakty. Po plošném řešení volali i hejtmani,” uvedl Prymula.

Už ve čtvrtek Prymula informoval o změnách v principu testování - jednou z podmínek již nebude návštěva některé ze zasažených oblastí.

Již dříve bylo rozhodnuto o omezení prodeje a vývozu roušek a respirátorů, které budou primárně dodávány pro potřeby státu, jenž jimi chce primárně vybavovat zdravotníky. Další omezení se týkají prodeje dezinfekčních prostředků.

Koronavirus se zatím dále šíří ve většině evropských zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám