Hlavní obsah

Bez roušky a s davy lidí. Brazilský prezident vyrazil na procházku

Pověst kontroverzního muže v neděli opět potvrdil brazilský prezident Jair Bolsonaro. V rozporu s nařízením ministerstva zdravotnictví vyrazil do ulic brazilského hlavního města Brasília bez roušky. Dával se do řeči s pouličními prodejci a obklopovaly ho davy lidí.

Foto: Adriano Machado, Reuters

Jair Bolsonaro

Článek

„Brazílie se nemůže zastavit,“ prohlásil Bolsonaro. „Máme problém s koronavirem, to nikdo nepopírá, ale zaměstnanost je klíčová,“ dodal.

„Rozhodl jsem se jít na procházku a hovořit s prodejci. Říkali mi, že jejich prodeje poklesly,“ řekl Bolsonaro. Brazilci podle něj nesmějí „propadnout hysterii“.

Prezident také zpochybnil karanténu hájenou guvernéry a některými starosty. Jde podle něj o omezující opatření.

„Pokud tato izolace bude pokračovat, bude se zvyšovat nezaměstnanost. Později budeme mít vážný problém, který bude trvat roky, než se ho podaří vyřešit,“ řekl.

„Přiznejme si, že je virus realita, že je to život. Jednoho dne musíme zemřít,“ doplnil.

Nový koronavirus hodnotí Bolsonaro jako „chřipku“. Obhajuje znovuotevření obchodů a škol a izolaci by nechal výhradně pro starší lidi, kteří jsou nezranitelnější skupinou, aniž by ovšem vysvětlil, jak by to bylo možné provést.

„Mluvil jsem s lidmi, že chtějí pracovat. Zopakoval jsem jim to, co říkám od začátku. Buďme opatrní a lidé nad 65 let by měli zůstávat doma,“ uvedl Bolsonaro.

„Nemůžeme nic nedělat. Panuje strach, že když se nezemře na nemoc, zemře se hlady. Vy nezemřete,“ řekl prezident.

Někteří lidé tomu při jeho procházce přitakávali. „Je potřeba pracovat, jinak země zbankrotuje,“ souhlasila s prezidentem v neděli jedna z pouličních prodejkyň. „Otevřete kostely, pro lásku boží,“ vyzvala prezidenta další žena.

Čísla mluví jasně. Omezení kontaktu s lidmi funguje

Koronavirus

Bolsonaro už dříve vydal dekret, jímž povolil například fungování loterií či kostelů, soud se ale vyslovil proti tomuto nařízení. V neděli Bolsonaro řekl, že se kvůli tomu odvolá.

Kostely v Brazílii zavřené nejsou, někteří guvernéři ale zakázali shromáždění od určitého počtu lidí. Některé církve přes to tato opatření nedodržují.

V Brazílii je momentálně 3904 potvrzených případů nákazy koronavirem a země hlásí 114 úmrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám