Hlavní obsah

Babiš: Vláda asi vyhlásí karanténu pro celé Česko

Právo, Novinky, ada, nig, jz

Kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru vyhlásí kabinet zřejmě karanténu pro celou Českou republiku, uvedl v neděli v pořadu Partie televize Prima premiér Andrej Babiš. Krátce před polednem se totiž zvýšil počet nakažených. V současné chvíli jich je 231, ráno jich bylo 214.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš vystoupili 2. února 2020 na tiskové konferenci po příletu pětice čechů z Číny do Čech.

Článek

Ministerský předseda předpokládá, že večer se číslo infikovaných ještě zvýší na tři stovky. „Směřujeme k zásadnímu opatření... Pravděpodobně k tomu maximálnímu,“ řekl Babiš. Později uvedl, že by šlo o karanténu pro celé Česko.

Podle premiéra je důležité, aby lidé chodili jen do práce a z práce domů. Hromadnou dopravu podle Babiše omezení nečeká. Babiš také pokládá za potřebné, aby zejména staří lidé zůstávali doma.

Nemocnice, ambulantní lékaři i zubaři by měli podle premiéra odložit všechny preventivní a odložitelné výkony. „Budeme chtít, aby nemocnice odložily odložitelné výkony.... Potřebujeme, aby ty nemocnice se soustředily jenom na koronavir,” Kabinet by to měl projednat během nedělního jednání.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se nechtěl k možnosti vyhlášení karantény pro celou Českou republiku vyjadřovat. „Dokud návrh neprojednáme ve vládě, nebudu se k němu vyjadřovat,” řekl Právu.

Kabinet už zavedl mnohá omezení, která zasáhla běžný život. Uzavřena je část obchodů a služeb, uzavřeny jsou vyjma takzvaného prodeje z okna ven restaurace, bary a další podobné zařízení. Zavřely školy, divadla, kina i jiné kulturní instituce. Omezení se týkají i cestování do zahraničí, od půlnoci bude platit úplný zákaz.

Krajní řešení v mimořádné situaci

Vládou uvažované opatření, aby se pro celou Českou republiku vyhlásila karanténa, chápou politici napříč stranami jako krajní řešení v mimořádné situaci.

„Neumím to posoudit, neumím si srovnat, jak jde dohromady karanténa a zároveň chodit do práce a jezdit městskou hromadnou dopravou,“ řekl šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a dodal: „Logicky mi to do sebe nezapadá, ale nechci ty věci kritizovat, když kroky zatím nejsou promyšlené a budou se probírat na vládě.“

„Pokud pro to existují důvody, tak jako krajní řešení to je možné," řekl Právu předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle šéfa pirátů Ivana Bartoše by vláda měla postupovat podle jasně daného strategického plánu. "Vláda by měla mít strategický plán a podle něho postupovat. Nevím, zda se něco takového naplňuje. Nikdo nám nic neřekl. Pokud situace nazrála k tomuto, a je to správný krok, tak ať se to stane," řekl Právu.

Stát poslal sociálním službám respirátory nejnižší třídy, před koronavirem neochrání

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám