Hlavní obsah

Jak se šířil koronavirus ve světě

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákaza koronavirem SARS-CoV-2 byla v pátek ve světě potvrzena už u více než 245 000 lidí ve 172 zemích světa. Počet obětí nemoci překročil 10 tisíc. Animace, kterou zveřejnila agentura Reuters, ukazuje šíření nákazy z čínského Wu-chanu, kde se podařilo vystopovat první případ ze 17. listopadu. Tehdy ale ještě nikdo nevěděl, o co se jedná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vývoj počtu nakažených koronavirem na celém světě od 1. ledna do 20. březnaVideo: Reuters

 
Článek

V závěru prosince se v čínském Wu-chanu objevilo několik případů nezvyklého zápalu plic u lidí, kteří se pohybovali na místní rybí tržnici, kde se prodávala i divoká zvířata na maso.

Čína 5. ledna potvrdila, že nemoc způsobuje nový typ koronaviru a o dva dny později zveřejnila jeho genovou sekvenci. První oběť si nemoc vyžádala 9. ledna.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Nemoc se postupně začala šířit do světa. V Thajsku první případ zaznamenali 13. ledna, v Japonsku 16. ledna. K 22. lednu bylo evidováno 555 nakažených v šesti zemích, přičemž čtyři lidé nemoci podlehli. Zaznamenán byl i první přenos mezi lidmi.

Počet potvrzených případů nákazy překročil v Číně 16. ledna dva tisíce, to už byl izolován jedenáctimilionový Wu-chan a několik měst v okolí. Počet obětí překročil 28. ledna stovku, přičemž nakažených bylo skoro 5000.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila 30. ledna stav nouze, to už bylo nakažených přes 8200 ve 12 zemích. Na konci ledna se objevily první případy nákazy v evropských zemí – v Německu, Itálii, Velké Británii, Rusku a Švédku.

Už 5. února překročil počet obětí 500 a počet nakažených 25 000. Hranice tisíce obětí byla překonána 11. února, kdy počet nakažených přesáhl 40 000. Většina případů byla stále z Číny.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Počet dvou tisíc obětí byl překročen 19. února, kdy počet nakažených přesáhl 74 000. Nemoc se rozšířila do 26 zemí včetně devíti evropských. O den později oznámila první oběť Jižní Korea, kde se nemoc začala rychle šířit. Týž den oznámil první dvě oběti Írán, který se stal dalším ohniskem nemoci. Do 26. února tam nemoci podle oficiálních údajů podlehlo 19 osob a dalších 139 bylo nakažených. Nemoc odtamtud šíitští poutníci rozšířili do Libanonu, Iráku, Kuvajtu, Bahrajnu, Ománu, Pákistánu a Afghánistánu. Nemoc byla potvrzena ve 40 státech.

Pandemie

Světová zdravotnická organizace varovala 28 února, že Covid-19 může zasáhnout všechny země světa a nebezpečí jejího šíření označila za vysoké nejen v Číně, ale i ve světě. Nákaza byla potvrzena u 84 000 lidí v 54 státech.

První tři případy se v ČR potvrdily 1. března. Počet nakažených ve světě překročil 6. března 100 000, k čemuž přispěla Jižní Korea, kde se infekce začal rychle šířit a nakažených tam bylo už přes 6000. V Číně překonal počet potvrzených případů 80 00. Pandemii vyhlásila Světová zdravotnická organizace 11. března, kdy byla nemoc potvrzena v 101 zemích a nakazilo se přes 121 000 lidí.

Šíření v Evropě 

K dalšímu růstu počtu případů i obětí přispěly evropské země, kde se nákaza začala prudce šířit. Nejvíce postižená byla Itálie.

Stav nouze vyhlásila Česká republika 12. března, karanténu o čtyři dny později, kdy bylo v zemi potvrzeno 344 případů. Počet ten den nakažených mimo Čínu překonal počet nakažených v pevninské Číně, kde jich bylo přes 81 000. Počet obětí překonal 7000, přičemž u Itálie jich bylo 2158.

Epicentrem pandemie koronaviru se stala Evropa, řekl v pátek 13. března generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. Naopak v Číně se situace uklidnila, od středy tam nebyl zaznamenán žádný nový případ přenosu nemoci. Potvrzena byla jen u několika Číňanů, kteří se vrátili do vlasti z ciziny.

Wu-chan už nemá nové případy, experti počítají s koncem nákazy v řádu týdnů

Koronavirus

V Číne je něco přes 80 000 nakažených, v Itálii přes 41 000, ve Španělsku a v Íránu skoro 20 000 a v Německu přes 16 000. Prudce přibývá nakažených v USA, kde jejich je přes 14 000. Jižní Korea už nemoc dostala pod kontrolu, v zemi je potvrzeno přes 8600 infikovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám