Hlavní obsah

Afriku čeká plný zásah koronaviru, varuje WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadu afrických zemí čeká v nadcházejících týdnech plný zásah pandemie nemoci covid-19, a v regionu by se proto měly zásadně zvýšit kapacity pro testování koronaviru. „Za poslední čtyři dny se čísla zdvojnásobila,“ varoval ve čtvrtek zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO) Michel Yao.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Žena s rouškou na ulici v Dakaru

Článek

Ačkoli počet nakažených zůstává v Africe zatím relativně nízký a pohybuje se nyní kolem 11 tisíc, tak poslední dobou rychle roste.

„Pokud tento trend bude pokračovat, pak při vědomí toho, co se stalo v Číně a Evropě, mohou některé země čelit velice brzy kulminaci (epidemie),“ dodal Yao, aniž upřesnil, kterých států se toto riziko nejvíce týká.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle statistik WHO zatím africké země hlásí necelých 11 tisíc případů nákazy a 562 úmrtí v souvislosti s koronavirem. Odborníci ale varují, že skutečný stav je zřejmě radikálně odlišný, protože mnoho zemí má jen velmi omezené testovací kapacity. Navíc v chudých zemích s nepříliš vyspělým zdravotnickým systémem může epidemie mít mnohem tragičtější bilanci než v bohatších státech.

„Bez včasné pomoci a činů mohou chudé země a zranitelné společnosti zažít opravdovou zkázu,“ řekl podle agentury Reuters diplomatům v Ženevě šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Počty nakažených v Africe jsou nyní poměrně nízké, ale rychle rostou,“ dodal.

První africký případ koronaviru ohlásil 14. února Egypt. Od té doby nákaza zasáhla 52 afrických zemí. První nakažení byli většinou lidé, kteří se do Afriky vrátili z Asie, Evropy nebo Spojených států, a obyvatelé hlavních měst, nyní se ale virus šíří do různých oblastí i mimo metropole.

Zabitý chlapec a další případy

BBC ve čtvrtek upozornila, že v několika afrických zemích policie k vymáhání pořádku v době koronavirového nebezpečí používá zbraně, slzný plyn nebo biče. Další státy zvyšují dohled nad lidmi pomocí moderních technologií.

Lidé, kteří vládní opatření narušují, jsou ponižováni, biti nebo dokonce zabíjeni. V Keni policie zastřelila třináctiletého chlapce, který si hrál na balkoně domu v rezidenční čtvrti. Policie tvrdí, že šlo o nehodu a chlapce zasáhla zbloudilá kulka.

Koronavirus v Africe je časovaná bomba, děsí se lékaři

Koronavirus

Místní tisk psal o třech dalších úmrtích, jednou z obětí byl motocyklový taxikář, který podlehl zraněním způsobeným příslušníky policie. Keňský prezident Uhuru Kenyatta se za tyto excesy omluvil.

V Jihoafrické republice, která má přes 1800 potvrzených případů koronaviru, policie při vymáhání vládních nařízení usmrtila nejméně osm lidí.

V Ugandě čelí deset příslušníků bezpečnostních složek obvinění z mučení poté, co zbili skupinu žen holemi a nutili je plavat v bahně.

Mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch obvinila policii z bití lidí a odsoudila policejní zátah na azylový dům pro mladé gaye a lesby bez domova, při kterém bylo zadrženo 23 osob pod záminkou, že v zařízení zůstávají a svou nedbalostí mohou šířit infekční onemocnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám