Hlavní obsah

111letý muž si posteskl, že ho koronavirus připravil o narozeninovou oslavu

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po únorové smrti Chitetsa Watanabeho z Japonska je Bob Weighton z anglického městečka Alton ve svých 112 letech nejstarším mužem na světě. Penzista, který je na svůj věk stále psychicky velmi zdatný, si posteskl, že jej celosvětová pandemie připravila o nedělní oslavu 112. narozenin, na kterou se velmi těšil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nejstarší muž na světě oslaví narozeniny v izolaciVideo: AP

 
Článek

„Všechno je zrušené. Žádní návštěvníci, nulové oslavy. Co se týče těch oslav, je to prostě bída,” uvedl muž, který musí stejně jako zbytek země dodržovat bezpečnostní opatření včetně sociálního distancování.

Weightonovi bylo v roce 1918, kdy svět stihla pandemie španělské chřipky, deset let. Choroba  tehdy připravila o život 50 až 100 milionů osob.

Foto: Profimedia.cz

Bob Weighton při loňských narozeninách

„Četl jsem o tom, až když jsem byl starší. Vůbec jsem nevěděl, že okolo něco takového je, protože to nezasáhlo nikoho z mých sourozenců a lidí, které jsem znal. Dětský svět je odlišný od toho dospěláckého. Tehdy neexistovalo ani rádio a zprávy na vás neskákaly ze všech směrů tak jako dnes,” uvedl důchodce, který má 10 vnoučat a 25 pravnoučat.

Weighton ke stávající světové situaci ohledně koronaviru uvedl, že je to „tak trochu binec”. Nucená izolace ho uvrhla do větší závislosti na službách pečovatelského domu, ve kterém žije.

Foto: Profimedia.cz

Bob Weighton letos o oslavy přijde.

„Musím být trochu samostatnější. Vařit si a poklízet. Už nejsem schopný dělat tolik věcí jako třeba před deseti lety - nemohu zvedat žádnou zátěž, hýbat se rychle a i oblékání mi činí trochu problém. Jsem už prostě v těchto dnech závislý i na jiných lidech,” řekl Weighton.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Muž, který se narodil 29. března ve městě Hull, dodal, že nemá žádný tip pro dlouhověkost: „Nikdy jsem neplánoval být takhle starý. Když jste mladí, tak nepřemýšlíte, co se stane, až budete staří. Žijete pouze přítomností,” uvedl Weighton s tím, že má ale rád čtení a skládání modelů větrných mlýnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám