Hlavní obsah

Irák je tři roky od napadení na prahu občanské války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/BAGDÁD

V den, kdy si Irák připomíná tři roky od útoku USA na zemi, přišel bývalý irácký premiér Ajád Aláví s tím, že v zemi nyní probíhá občasnká válka. Neví, jak jinak by nynější situaci, kdy denně umírají desítky lidí, popsal.

Článek

"Jestli tohle není občanská válka, bůhví, co pak občanská válka je," řekl Aláví v rozhovoru pro BBC. Spory mezi šiíty a sunnity jsou především na severu země v okolí města Sámarra.

Bagdád o víkendu navštívil americký náměstek ministra obrany John Reid. Řekl, že teroristé se sice o občanskou válku snaží, ale jsou poráženi. S Alávího slovy nesouhlasí, většina země je prý pod kontrolou koaličních vojsk.

Irák je nyní v patové situaci, v zemi sice proběhly volby, stále se ale nedaří sestavit fungující vedení země. Premiérem byl sice šiítskou většinou zvolen Ibráhím Džaafarí, proti němu ale maj výhrady zástupci Kurdů i sunnitů. Džaafarí už řekl, že je připraven se funkce vzdát. [celá zpráva]

Aláví varoval, aby v zemi nevzniklo vakuum, které by bylo živnou půdou pro nejrůznější militaristická hnutí.

Tři roky od útoku

O víkendu jsou to tři roky, kdy USA zaútočily na Irák s s pomocí koaličních sil, především Britů, a svrhly diktátorský režim Saddáma Husajna. Země se od té doby potýká s teroristickými útoky radikálních islamistů.

Ve světě v sobotu protestovaly proti přítomnosti vojsk v Iráku tisíce lidí. Největší protesty byly jihokorejském Soulu a také v USA a Velké Británii. Podle průzkumu s válkou v Iráku souhlasí v USA stále méně lidí, protestů se ale zúčastnilo v New Yorku jen asi tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám