Hlavní obsah

Ofenzíva v Iráku pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Střety s povstalci vyzbrojenými kalašnikovy a raketomety pokračuje v neděli v Iráku druhým dnem rozsáhlá ofenziva asi 3500 amerických a iráckých vojáků v oblasti provincie Anbár při hranicích se Sýrií. Jejím cílem je zlikvidovat tamní teroristickou síť. 36 předpokládaných iráckých povstalců bylo zabito a dalších 200 zadrženo.

Článek

Koaliční síly podporované tanky a stíhacími letouny, shazujícími více než dvousetkilogramové bomby, narazily v sobotu, v první den operace, ve městě Husajbá na větší odpor povstalců, než očekávaly. Podle listu The New York Times, jehož reportér americké jednotky provází, se jim do setmění podařilo dostat pod kontrolu jen několik bloků domů.

Nejméně dva Američané byli zraněni sporadickou nepřátelskou palbou při postupu vojáků městskými uličkami dům od domu, které prohledávali, napsal list. Pro příslušníky koaličních sil bylo občas obtížné vypátrat povstalce skrývající se ve 4000 domech, takže přivolali na pomoc tanky Abrams a stíhačky.

Americká armáda vydala prohlášení, podle kterého koaliční síly v ten den narazily na omezený odpor. Uvádí se v něm také, že nebyly hlášeny žádné oběti na životech z řad vojáků, civilistů či povstalců.

Cílem operace Steel Curtain kolem města Husajbá je neprodyšně uzavřít hlavní trasy využívané teroristickou sítí al-Kajdá k pašování zahraničních bojovníků, peněz a zbraní do oblasti. Ofenziva je považována za klíč ke kontrole výbušného regionu v údolí řeky Eufrat na západě země a k vypuzení povstaleckých skupin al-Kajdá operujících v Iráku. Jejím účelem je také zabránit zastrašování obyvatelstva Anbáru ze strany rebelů a umožnit místním obyvatelům zúčastnit se parlamentních voleb plánovaných na 15. prosince.

V jiných oblastech Iráku byli podle jednotek USA zabiti tři jejich příslušníci. Jeden voják byl v pátek zastřelen jižně od Bagdádu, zatímco další přišel týž den o život, když jeho hlídkové vozidlo najelo na minu nedaleko Habbáníje asi 80 kilometrů západně od hlavního města. Třetí voják zahynul v sobotu při dopravní nehodě na jihu země.

Počet obětí z řad americké armády tak od zahájení irácké války v březnu 2003 podle agentury AP stoupl na nejméně 2045.

Někteří sunnitší arabští politikové a kmenoví vůdci si stěžují, že operace u města Husajbá ohrožuje civilní obyvatelstvo v této převážně sunnitské oblasti a že by mohla vést k větší nestabilitě v sunnitských částech země.

"Vyzýváme všechny filantropy a ty, kdo přinášejí mír světu, aby zasáhli a zastavili opakující se krveprolití v západních částech Iráku," prohlásil sunnitský kmenový vůdce šajch Usáma Džadán. "A říkáme americkým okupantům, aby odešli a ponechali Irák Iráčanům."

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku zahájena mohutná ofenzíva

Američtí a iráčtí vojáci zahájili v sobotu v západní irácké provincii Anbár nedaleko hranic se Sýrií operaci, jíž se účastní asi 3500 členů armády. Cílem...

Výběr článků

Načítám