Hlavní obsah

Zůstaňme v EU, apeluje na Brity Cameron

Londýn

Čtvrteční referendum o členství v EU bude pro Velkou Británii rozhodujícím historickým momentem, napsal v nedělnících Sunday Telegraph a Sunday Express předseda vlády David Cameron. Brity znovu vyzval, aby v Unii zůstali, i když není bez chyb.

Foto: Jeff Overs/BBC/Handout, Reuters

Šéf britské vlády David Cameron

Článek

„Zvolíme si vizi Nigela Farage, která vrátí Británii nazpět, rozděluje namísto toho, aby sjednocovala, a každého, kdo má odlišný pohled, se ptá na důvody? Anebo si místo toho zvolíme tolerantní, liberální Británii, zemi, která nesvaluje vinu za své problémy na skupiny jiných lidí, zemi, která netouží po minulosti, ale dívá se s nadějí, optimismem a důvěrou do budoucna?“ napsal Cameron.

Odpověď podle něj dlouhodobě ovlivní dění v zemi. Odchod z EU by podle Camerona měl tvrdé následky a byla by to chyba, i když Unie samotná není bez chyb. Britové ale podle Camerona byli vždycky zúčastnění, takže by se z EU neměli stahovat. Svůj skeptický a realistický pohled si přitom podle něj zachovají.

Britský premiér připomněl i zavražděnou labouristickou poslankyni Jo Coxovou, která vyzývala k setrvání v EU. Podle Camerona ztělesňovala to, co je na Británii a Britech nejlepší - slušnost a soucit.

Odpůrci brexitu po vraždě vedou

Průzkumy ukazují, že hlasování bude těsné. V průběhu týdne naznačovaly dominanci příznivců brexitu, tedy vystoupení z EU. V sobotu ale byly podle listu The Independent síly vyrovnané procentuálním poměrem 44:44.

První průzkum po čtvrteční vraždě Coxové zase ukázal, že vedou odpůrci brexitu. Podle agentury Survation, která anketu prováděla pro nedělník Mail on Sunday, podporuje setrvání Británie v EU nově 45 procent dotázaných, zatímco pro brexit je 42 procent lidí.

Redakce pravicového Mail on Sunday vyzval Brity, aby hlasovali pro setrvání. Stejně tak učinil v pátek deník The Times. Ten vlastní miliardář Rupert Murdoch, do jehož portfolia spadá i nejčtenější bulvární deník The Sun, který naopak vyzval k brexitu.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britský premiér David Cameron

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám