Hlavní obsah

Zóny bez sexuálních menšin štěpí Poláky

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vstupních dveřích do proslulého podniku Restauracja Polska v centru Krakova se hned pod oznámením „Zákaz vodění psů“ objevil v minulých dnech další – „Zóna bez LGBT“. Nejde však o ojedinělý případ, kdy se na veřejnosti objevily nápisy dávající sexuálním menšinám jednoznačně na vědomí, že jejich přítomnost je nežádoucí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na podobnost s obdobím nacistické okupace, kdy v Krakově, ale i dalších polských městech visely tabulky s nápisy „Židům a psům vstup zakázán“, upozornilo varšavské rádio ZET.

„V Polsku vznikla místa, kam nesmím vejít, hotely, do kterých nemohu vstoupit,“ řekl v Evropském parlamentu europoslanec Robert Biedroň, lídr strany Wiosna (Jaro), který veřejně přiznal sexuální orientaci. Zároveň upozornil, že lidi patřící k sexuálním menšinám současná vládní moc Práva a spravedlnosti (PiS) veřejně označuje za „hrozbu polského národa“.

„Segregace začíná slovy, pak následují nápisy a po nich jdou ghetta. Nyní jsou na pranýři sexuální menšiny, zítra to může být jiná skupina ve společnosti,“ dodal.

Přeškrtnutá duha

Netolerance vůči komunitě LGBT (lesbám, gayům a dalším příslušníkům sexuálních menšin) trvá v Polsku už delší dobu. Hlavně na jihovýchodě země je již přes 30 samospráv, které se rozhodly chránit svá vojvodství, okresy i střediskové obce před ideologií LGBT. Ne vždy však dokážou přesně říci, na čem má být zákaz založen, napsal týdeník Polityka.

PiS pospíchá s vítězným obloukem ve Varšavě

Evropa

I tam jsou však rozmístěny samolepky „Zóna bez LGBT“ s přeškrtnutou duhou, které se v červenci objevily v konzervativním týdeníku Gazeta Polska, otevřeně podporujícím politiku PiS. Hlavně levicoví a liberální politici, třeba náměstek primátora Varšavy Pawel Rabiej (Občanská platforma), ostře kritizují, co se nyní děje.

„Němečtí fašisté vytvořili zóny bez Židů. Apartheid zóny bez černochů. Každá tradice si najde následovníky. V Polsku tentokrát pod záštitou PiS a biskupů,“ prohlásil Rabiej. „Když v Polsku vznikaly zóny bez kohokoliv, vždy to špatně skončilo,“ řekl v televizi TVP Wlodzimier Czarzasty, lídr opozičního Svazu demokratické levice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám