Hlavní obsah

Známého italského gynekologa odsoudili za krádež vajíček zdravotní sestry

– Řím

Známý italský gynekolog Severino Antinori má jít na šest a půl roku do vězení za to, že podle soudu odebral vajíčka španělské zdravotní sestře bez jejího vědomí. Rozhodl o tom ve čtvrtek nejvyšší odvolací soud, který pětasedmdesátiletému lékaři snížil trest udělený soudem nižší instance zhruba o rok, informovala italská tisková agentura ANSA.

Foto: Profimedia.cz

Italský gynekolog Severino Antinori na archivním snímku

Článek

Antinori se dostal na přední stránky světového tisku v roce 1994, když díky jím provedenému umělému oplodnění přivedla třiašedesátiletá žena na svět zdravého chlapce. Tehdy šlo o světový rekord ve stáří rodičky.

Kromě umělého oplodňování i výrazně starších žen Antinori proslul tvrzeními o provádění klonování. Například v roce 2009 místním médiím řekl, že metodou klonování v předchozích letech přispěl k narození třech dětí. Když ho tehdy redaktor upozornil, že v Itálii je klonování lidských buněk zakázáno, lékař odpověděl, že šlo o "inovativní terapie či genetické přeprogramování".

Sestra sama čelí obvinění 

V kauze, v níž byl ve čtvrtek poslán nejvyšším soudem na šest a půl roku do vězení, šlo o případ z roku 2016. Třiadvacetiletá španělská zdravotní sestra, která se na klinice v Miláně léčila kvůli cystě na vaječnících, lékaře obvinila z násilného odebrání vajíček. Agentura ANSA napsala, že tato žena je v jiné kauze obviněna z pomluvy vůči Antinorimu.

Antinori byl soudem první instance v roce 2018 odsouzen původně k sedmi letům a dvěma měsícům, odvolací soud mu loni trest zvýšil o osm měsíců. Nyní mu soud trest snížil. Advokáti uvedli, že navrhnou vzhledem k lékařově věku domácí formu vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám