Hlavní obsah

Známe je, nejsou to zločinci, řekl Putin o dvou Rusech, kteří podle Britů otrávili Skripalovy

Rusové, které britští vyšetřovatelé označili za pachatele útoku na bývalého dvojitého špióna Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji, jsou civilisté. Na tiskové konferenci ve Vladivostoku to ve středu prohlásil prezident Vladimir Putin. Nejsou to podle jeho slov žádní zločinci a Putin se domnívá, že by s novináři mohli sami promluvit.

Foto: Handout, Reuters

Alexander Petrov (vlevo) a Ruslan Boširov

Článek

„Samozřejmě jsme se na to podívali, co je to za lidi, a víme, kdo to je. Našli jsme je,“ řekl Putin. „Ujišťuji vás, že nic zvláštního nebo kriminálního v tom není,“ dodal.

Velká Británie označila za agenty ruské vojenské rozvědky Alexandra Petrova a Ruslana Boširova. Na oba podezřelé vydali Britové evropský zatykač. Úřady však nebudou usilovat o jejich vydání do Británie, protože ruská ústava nedovoluje vydávat vlastní občany. „Evropský zatykač znamená, že pokud tito lidé pojedou do země, kde má nařízení platnost, budou zatčeni a bude jim hrozit vydání kvůli zmíněným obviněním,” uvedla prokuratura. [celá zpráva]

Oba muži jsou obviněni ze čtyř trestných činů, kromě pokusu o vraždu čelí obviněním ze spiknutí a držení a užívání novičoku, což je v rozporu se zákonem o chemických zbraních.

Petrov a Boširov měli podle zjištění britských vyšetřovatelů často létat do švýcarské Ženevy. Nyní se zjišťuje, co oba muži v Ženevě dělali a s kým se během svých cest setkávali. [celá zpráva]

Švýcarsko vzhledem ke své neutralitě platí za zemi, kterou příslušníci rozvědek mnoha zemí světa rádi využívají. Navíc tam sídlí řada mezinárodních organizací, které disponují cennými informacemi.

Neznáme je. Jsou to herci. Známe je

Ruské úřady nejprve tvrdily, že oba Rusové jim nejsou známi. Později šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov tvrdil, že by to mohli být dokonce britští herci a že důkazy vyšetřovatelů jsou vykonstruované.

Bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija byli v jihoanglickém městě Salisbury 4. března otráveni nervově paralytickou látkou novičok. Oba strávili dlouhé týdny v nemocnici, ale nakonec útok nervovou látkou přežili. V červenci však zemřela Britka Dawn Sturgessová, která s látkou novičok přišla rovněž do styku.

Londýn z útoku na Skripalovy obvinil Rusko. Podle premiérky Theresy Mayové šlo o operaci schválenou v nejvyšších patrech ruského státu. Moskva jakýkoli podíl na otravě odmítá, podle ní chybějí k obvinění Ruska jakékoli důkazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám