Hlavní obsah

Zmrazíme vám mozek a pak budete žít věčně, slibuje ruská firma

Právo, los

Přivedli jsme lidstvo na samotný práh nesmrtelnosti. Tvrdí to ruská firma KrioRus, jež oznámila, že úspěšně završila vývoj technologie zmrazení mozku, jež zaručuje věčný život. Uvedla to televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ruské firmy Kriorus Danila Medvěděv (vlevo) a jeden ze zákazníků Innokentij Osadči u nádoby na lidský mozek

Článek

Ředitel firmy Danila Medvěděv vychází z teorie, že mozek funguje jako pevný disk počítače a žije ještě poté, co srdce už nebije. Lze jej proto těsně po smrti zmrazit, kdykoli v budoucnu znovu oživit, transplantovat do jiného, zdravého těla a znovu tak obnovit lidský život jedince, jenž si nechal mozek zmrazit. „Osobnost je uložena v mozku. Staré tělo už není důvod uchovávat,“ řekl Medvěděv.

Jeho firma je založena na kryonice (hibernaci), tedy metodě konzervace lidí prudkým mrazem s nadějí na jejich vzkříšení, až budoucí medicína dokáže vyléčit nemoci, jež je během života sužovaly. V současné době je kryonika nevratná, objekty už nelze znovu oživit. V řadě zemí je zakázána, v USA může být legálně hibernován pouze ten, kdo byl prohlášen za mrtvého.

Zatím 30 zájemců

Firma už má asi tři desítky zájemců. Jedním z nich je investiční bankéř Innokentij Osadči (35). Raduje se, že našel metodu, jak zubatou ošálit. Zaplatil proto 30 tisíc dolarů za to, že bude po své smrti zmražen a jeho mozek znovu uveden v život po transplantaci do jiného těla.

„Nebude to jiný život, bude to pokračování mého života,“ řekl agentuře AFP a dodal: „Prostě nikdy nechci umřít vůbec. Ani za rok, ani za milión let. Nikdy.“

Foto: Profimedia.cz

Šéf ruské firmy Kriorus Danila Medvěděv ukazuje skladovací prostor, kde mají být těla zmrazena.

V rezavějícím skladu našel reportér AFP desítky kontejnerů pro těla zákazníků. V kovových sudech naplněných kapalným dusíkem zatím plavou čtyři těla a osm hlav.

„Klientům říkáme, že je levnější, bezpečnější a možná i lepší z hlediska zachování tkáně nechat si zmrazit jen mozek,” vysvětluje Medvěděv s tím, že za hlavu se platí 10 tisíc dolarů, za celé tělo 30 tisíc.

Je to šarlatánství, zlobí se vědci

Vědci z bývalého sovětského kryobiologického institutu, jenž nyní sídlí na Ukrajině, Medvěděvovy teorie zpochybňují. „Klamou lidi a obírají je o peníze. Je to podvod,“ říká Valentin Grišenko, ředitel ústavu. „Jestliže dnes zmrazíte tělo – dokonce tělo živé a zcela zdravé, po rozmrazení nebude ani živé, ani vcelku. Nedokážeme dokonce uchovávat ani orgány, pouze buňky,“ tvrdí.

Medvěděv přiznává, že stoprocentně si svou metodou jist není. „Neposkytujeme záruky, pouze říkáme, že za pokus to určitě stojí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám