Hlavní obsah

Zlatá horečka na pobřeží Nizozemska. Pláže zaplavilo zboží, které vytrousila nákladní loď

Zřejmě v důsledku nepříznivého počasí ztratila obří nákladní loď plující Severním mořem nejméně 270 kontejnerů s nákladem, které pak začal příboj odnášet k plážím ostrovů na severu Nizozemska. Ve středu o tom informovala televize RTL, která se odvolává na informace pobřežní stráže.

Foto: Central Command for Maritime Emergencies Germany/dpa via AP, ČTK/AP

Snímek nákladní lodě MSC ZOE ukazuje několik zborcených řad kontejnerů.

Článek

K břehům ostrovů Terschelling, Vlieland a Ameland donesly vlny tisíce předmětů - od hraček, přes velkoplošné televize až po součásti automobilů.

Foto: ČTK/AP

Zboží se z lodi vyplavilo pravděpodobně kvůli bouři.

„Kam se podíváte, tam leží nějaké věci. Celá pláž je plná, jsou tady i nerozbalené výrobky IKEA. Všichni to všechno sbírají, na pláži je možná 200 džípů s vozíky,” popsal situaci na Terschellingu Rimbaud Laperre, který je tam na návštěvě u rodiny.

Jedna z největších lodí světa

Kontejnery převážela loď MSC ZOE plující pod panamskou vlajkou. V roce 2015, kdy byla výroba lodi dokončena, se plavidlo zařadilo mezi největší nákladní lodě na světě. Může vézt náklad až 19 000 kontejnerů. Alespoň 270 jich podle nizozemské pobřežní stráže spadlo z paluby nedaleko německého ostrova Borkum, mořské proudy a vítr pak některé z nich donesly až k nizozemským ostrovům.

Skutečná zlatá horečka

Fotografie na webu RTL ukazují vyplavené dřevěné židle, boty, oblečení, hračky nebo komponenty aut. Je vidět i muž, jak odnáší na pevninu televizi zabalenou v polystyrenu. Nezvyklý úkaz podle místních médií přitáhl na pláže stovky lidí. „Na Terschellingu je to skutečná zlatá horečka, lidé tady šílí!” řekl Laperre.

Pobřežní stráž ale před prozkoumáváním vyplavených kontejnerů varuje. Nejméně ve třech kovových boxech, které se odpoledne stále nacházely na hladině Severního moře, byly totiž v barelech převáženy chemikálie, které by pro člověka mohly být nebezpečné.

Rejdařské společnosti jsou pro podobné případy pojištěné. Občas ale moře vyplaví kromě ztracených kontejnerů i pašerácký kontraband. Například u Norfolku na východním pobřeží Anglie vyplavilo moře před dvěma lety na břeh balíčky s 360 kilogramy kokainu. Narkomafie tak přišla o zásilku oblíbené stimulační drogy v hodnotě téměř 1,6 miliardy korun. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Nákladní loď MSC ZOE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám