Hlavní obsah

Získat a držet zbraň by mělo být složitější, reagovala EK na pařížské útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromé osoby by vůbec neměly mít možnost vlastnit určité typy poloautomatických střelných zbraní, a to ani po deaktivaci. Plán zpřísnění unijní směrnice o nabývání a držení zbraní ve středu představila Evropská komise. Přísnější by podle ní měly být rovněž podmínky pro sběratele i obchod s papírově znehodnocenými střelnými zbraněmi.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Dnešní návrh nám pomůže čelit nebezpečí, že se zbraně dostanou do rukou teroristům," uvedl k návrhu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Komise záměr prezentovala jako součást své reakce na teroristické útoky, které minulý týden v Paříži vzaly život 129 lidem. Plán zpřísnit podmínky v oblasti obchodování se zbraněmi ale obsahuje už v dubnu schválená Evropská bezpečnostní agenda.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Eurokomisařka pro vnitřní trh a služby Elźbieta Bieńkowská ve středu uvedla, že nově budou definována pravidla upravující držení zbraní soukromými osobami a také přesuny zbraní mezi zeměmi EU.

Zbraně to jsou i po znehodnocení

Přísnější podmínky jsou podle ní potřeba také pro deaktivované zbraně, protože ty jsou nyní pokládány v zásadě za kus kovu, který je možné volně převážet po EU. "Navrhujeme zásadní změnu. Zbraně budou za zbraně pokládány i po znehodnocení. Ty nejnebezpečnější bude třeba fyzicky zničit, ty ostatní budou muset být úřady schopné dohledat," popsala záměr komise Bieńkowská.

Sběratelé budou podle ní moci i nadále střelné zbraně získávat a vlastnit, podmínkou ale bude příslušná autorizace, řekla novinářům eurokomisařka.

Dohledatelnost zbraní by měla zajistit přísnější a sjednocená pravidla, soukromé osoby podle návrhu nebudou moci střelné zbraně ani jejich části prodávat přes internet. "Víme, že právě v pařížském útoku byla jedna ze zbraní legálně zakoupena přes internet," uvedla Bieńkowská. Země EU si také budou muset daleko lépe vyměňovat informace tak, aby nebylo možné po zákazu v jedné zemi koupit zbraň v jiném členském státě unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám